startstop

Má 68 rokov a našla svojho 10-miliónteho majiteľa. Dámy a páni, zatlieskajte Toyote Land Cruiser

Veľká krabica s názvom Land Cruiser a pohonom 4×4 sa predáva v 170 krajinách a regiónoch, no najväčším odberateľom je Austrália. A pritom má už tento model viac ako 68 rokov a je to najdlhšie sériovo vyrábané vozidlo Toyota!

Ako to všetko začalo?

Zdroj: wikipedia

Vo vojnovom období sa viaceré krajiny uchýlili k výrobe vojenských ľahkých úžitkových vozidiel, aby si zjednodušili presun. V Japonsku to platilo 100-násobne. V januári 1951 vznikol prvotný prototyp s názvom Toyota „Jeep“ BJ, neskôr v roku 1954 premenovaný na oficiálne vozidlo na predaj – Land Cruiser.

Export vozidiel sa začal v novembri 1955 zavedením série 20. Aj keď počiatočné objednávky neboli nejak zvlášť vysoké (na tú dobu ani nehovorím, išlo o menej ako 100 kusov ročne), Toyota sa počas 10 rokov presunula na svetové trhy a tieto čísla stúpli na ročný priemer v počte 10 000 vozidiel. Dnes, keď je trh objemnejší a dopyt po autách stále stúpa, má Toyota na konte 400 000 predaných modelov Land Cruiser ročne. Úžasné, kam sa svet posunul v priebehu pár desiatok rokov, však?

Zdroj: wikipedia

Každý, komu prúdi aspoň trocha benzínu v krvi vie, že Land Cruiser bol vždy zosobnením vytrvalého a spoľahlivého auta. Ja osobne verím, že to tak aj vždy bude. Ale niet sa čo čudovať, Toyota ho intenzívne testuje v austrálskom vnútrozemí. A to sa považuje za jedno z najnáročnejších prevádzkových prostredí z hľadiska teploty a terénu. Je to vidieť na predajoch, pretože kontinent skákajúcich kengúr a pavúkov o veľkosti pästi má najvyšší podiel v predajoch japonskej automobilky.

Dlhá životnosť a spoľahlivosť modelu Land Cruiser viedla hneď k niekoľkým karosárskym verziám – kabriolet, kombi, s pevnou strechou alebo dokonca iba ako kabína s podvozkom. Počas svojho 68 ročného životného cyklu mal viac ako 14 modelových variácií a postupom času sa vyvíjal k dokonalosti.

Zdroj: wikipedia

Bude žiť Land Cruiser dlhšie ako jeho majitelia?

Veľké pohodlné SUV ponúka aj v dnešnej dobe neuveriteľnú spoľahlivosť a silné terénne schopnosti. A ani staršie Toyoty nemajú problém ich predviesť pri hocijakej príležitosti. Aj keď sa dnešné modely zameriavajú na potreby zákazníkov, tzn. sú viac zamerané na pohodlie a luxus, stále sú podstatnou súčasťou celku, ktorý robí z Toyoty legendárnu značku vynikajúcej kvality a odolnosti.

Pred skoro 70-timi rokmi automobilka zrejme ani netušila, aké skvelé auto vyrobili. Množstvo remodelizácie a faceliftov, ktoré majú jedno spoločné meno. Aj preto sa dnes Toyota môže tešiť úspechu v podobe 10 miliónov predaných kusov po celom svete. Je dosť možné, že nás všetkých prežije.

https://www.startstop.sk/recenzie/29203/test-ford-turneo-custom-presli-sme-3000-kilometrov-oplati-sa/

Zdroj: Toyota

Exit mobile version