startstop

Obrnená Toyota Land Cruiser? Pri apokalypse ideálny povoz

Juhoafrická spoločnosť SVI sa špecializuje na výrobu obrnených vozidiel. Model Max 3 je založený na modeli Toyota Land Cruiser 79.

Vozidlo je schopné naozaj všetkého. Toyota Land Cruiser je sama o sebe známa odolnosťou a veľkou trpezlivosťou voči úmyselnému ničeniu. Tank v podobe Max 3 je navyše schopný vydržať streľbu z pušky a vďaka ďalším výstužiam si poradí aj s proti-pancierovými strelami.

Max 3 vo svojej bojovnej podobe nehovorí takmer nič o blízkom vzťahu s Land Cruiserom. Auto má masívnu maskú chladiča a hranatý tvar karosérie. Zadné dvere sa otvárajú do opačného smeru, ako sme zvyknutí. K dispozícii sú od SVI dokonca dve verzie závisiace od počtu cestujúcich – jedno alebo dvojradová kabína, pričom si sem môžete narvať až 8 sedadiel.

Kontinent, na ktorom chcete brázdiť stepy alebo úskalia hôr nebude problémom, pretože je v ponuke volant na ľavej aj na pravej strane. Už v základnej verzii má Max 3 balistickú ochranu B6. To znamená, že auto je schopné odolať guľke o rozmeroch 7,62 x 51 mm (štandardná puška a guľometná munícia členských krajín NATO) alebo 7,62 x 39 mm z AK-47. Na ochranu sa používajú oceľové pláty a pancierové sklo hrúbky 38 mm.

SVI ponúka aj verziu Max 3 s pancierom a ochranou proti výbuchu triedy B7. V tomto prevedení je automobil už schopný odolať strelám prepichujúcim pancierovanie. Okrem toho môže spoločnosť na žiadosť klienta zostaviť vojenskú verziu Max 3 s úchytmi pre guľomet 50 a mínomety.

Na podporu zvýšenej hmotnosti tela muselo byť logicky odpruženie Land Cruiser zosilnené. K dispozícii je tiež voliteľný zadný stabilizátor, nové sú aj kolesá a pneumatiky. Motor Toyota ale zostal nezmenený – prečo meniť niečo, čo dokáže fungovať milión najazdených kilometrov?

Veľká krabica s názvom Land Cruiser a pohonom 4×4 sa vo svojej klasickej podobe predáva v 170 krajinách a regiónoch, no najväčším odberateľom je Austrália. A pritom má už tento model viac ako 69 rokov a je to najdlhšie sériovo vyrábané vozidlo Toyota! Vo vojnovom období sa viaceré krajiny uchýlili k výrobe vojenských ľahkých úžitkových vozidiel, aby si zjednodušili presun. V Japonsku to platilo 100-násobne. V januári 1951 vznikol prvotný prototyp s názvom Toyota „Jeep“ BJ, neskôr v roku 1954 premenovaný na oficiálne vozidlo na predaj – Land Cruiser. A v roku 2020 máme Max 3.

Exit mobile version