Veľká krabica s názvom Land Cruiser a pohonom 4×4 sa predáva v 170 krajinách a regiónoch, no najväčším odberateľom je Austrália. A pritom má už tento model viac ako 68 rokov a je to najdlhšie sériovo vyrábané vozidlo Toyota!

Ako to všetko začalo?

Toyota Landcruiser model FJ25L.jpg
Zdroj: wikipedia

Vo vojnovom období sa viaceré krajiny uchýlili k výrobe vojenských ľahkých úžitkových vozidiel, aby si zjednodušili presun. V Japonsku to platilo 100-násobne. V januári 1951 vznikol prvotný prototyp s názvom Toyota „Jeep“ BJ, neskôr v roku 1954 premenovaný na oficiálne vozidlo na predaj – Land Cruiser.

Export vozidiel sa začal v novembri 1955 zavedením série 20. Aj keď počiatočné objednávky neboli nejak zvlášť vysoké (na tú dobu ani nehovorím, išlo o menej ako 100 kusov ročne), Toyota sa počas 10 rokov presunula na svetové trhy a tieto čísla stúpli na ročný priemer v počte 10 000 vozidiel. Dnes, keď je trh objemnejší a dopyt po autách stále stúpa, má Toyota na konte 400 000 predaných modelov Land Cruiser ročne. Úžasné, kam sa svet posunul v priebehu pár desiatok rokov, však?

Toyota Land Cruiser, Fj40, Klasické Suv
Zdroj: wikipedia

Každý, komu prúdi aspoň trocha benzínu v krvi vie, že Land Cruiser bol vždy zosobnením vytrvalého a spoľahlivého auta. Ja osobne verím, že to tak aj vždy bude. Ale niet sa čo čudovať, Toyota ho intenzívne testuje v austrálskom vnútrozemí. A to sa považuje za jedno z najnáročnejších prevádzkových prostredí z hľadiska teploty a terénu. Je to vidieť na predajoch, pretože kontinent skákajúcich kengúr a pavúkov o veľkosti pästi má najvyšší podiel v predajoch japonskej automobilky.

Dlhá životnosť a spoľahlivosť modelu Land Cruiser viedla hneď k niekoľkým karosárskym verziám – kabriolet, kombi, s pevnou strechou alebo dokonca iba ako kabína s podvozkom. Počas svojho 68 ročného životného cyklu mal viac ako 14 modelových variácií a postupom času sa vyvíjal k dokonalosti.

Auto, Suv, Toyota Land Cruiser, 4 X 4, Vozidlo
Zdroj: wikipedia

Bude žiť Land Cruiser dlhšie ako jeho majitelia?

Veľké pohodlné SUV ponúka aj v dnešnej dobe neuveriteľnú spoľahlivosť a silné terénne schopnosti. A ani staršie Toyoty nemajú problém ich predviesť pri hocijakej príležitosti. Aj keď sa dnešné modely zameriavajú na potreby zákazníkov, tzn. sú viac zamerané na pohodlie a luxus, stále sú podstatnou súčasťou celku, ktorý robí z Toyoty legendárnu značku vynikajúcej kvality a odolnosti.

Auto, Jeep, Cesty, Land Cruiser, Na Ceste

Pred skoro 70-timi rokmi automobilka zrejme ani netušila, aké skvelé auto vyrobili. Množstvo remodelizácie a faceliftov, ktoré majú jedno spoločné meno. Aj preto sa dnes Toyota môže tešiť úspechu v podobe 10 miliónov predaných kusov po celom svete. Je dosť možné, že nás všetkých prežije.

Test Ford Turneo Custom, prešli sme 3000 kilometrov! Oplatí sa?

Zdroj: Toyota

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Ford Mustang 5.0 V8 GT Convertible – poriadna rozlúčka s letom
Nasledujúci článokAutosalón Nitra 2019: SEAT vraj ukáže aj El Born!