startstop

Našiel sa legendárny Aston Martin Jamesa Bonda. Jeho hodnota je neuveriteľných…

Našlo sa jedno z najslávnejších áut sveta. Teda minimálne toho filmového. Legendárny Aston Martin DB5 z epizódy o agentovi 007 s názvom Goldfinger našli po jeho odcudzení ešte v roku 1997. A jeho cena ? Astronomická !

Na svete sa pohybuje len minimum áut, ktoré by sa mohli slávou rovnať práve tomuto Aston Martin DB5. Ide o auto, ktoré použili pri natáčaní bondovky Goldfinger, ktorá sa natáčala ešte v roku 1964. Legendárny agent 007 stvárneným nemenej kultovým hercom Seanom Conenerym. Celkovo mal štáb k dispozícii až 4 kusy tohto legendárneho vozidla.

Vždy sa myslí na marketing

Už vtedy sa myslelo aj na marketing a reklamu a preto 2 boli natáčacie špeciály a 2 kusy slúžili na promo a reklamu. Kto by nechcel mať takéto vozidlo ? Predstavte si jazdiť a využívať všetky Bondove špeciality. Medzi ne patria napríklad sedadlo s katapultom, výsuvné guľomety s nekonečným množstvom nábojov, vypúšťanie oleja a vody či dymová clona. Akonáhle však natáčanie skončilo, štáb vrátil tieto modely nazad automobilke a tá ich uviedla do sériového stavu a predala novým majiteľom.

Nový majiteľ však videl istý potenciál a rozhodol sa sériové auto opätovne prinavrátiť do filmovej podoby. Dobové dokumenty uvádzajú, že vozidlo dostalo nazad všetku výbavu ako vo filme. Po neustálych zmenách majiteľov sa podarilo toto vozidlo predať v roku 1986 za 250 tisíc dolárov. Istý americký realitný magnát ho kúpil v aukcii a rozhodol sa poistiť ho na niekoľkonásobne vyššiu hodnotu. To sa však nepozdávalo poisťovni a zaváňalo to nejakým tým podvodom.

Zlodeji na seba nedali čakať

No a to čo viselo vo vzduchu sa stalo skutočnosťou v roku 1997. Aston Martin sa nachádzal v hangári na letisku na Floride, kde si ho našli zlodeji a dá sa povedať, že šli na istotu. Paradoxom je, že v hangári sa nachádzalo oveľa viac cenných automobilov, no ich pozornosť sa obrátila iba na Bondov špeciál. A tak sa z kúpnej ceny 250 tisíc dolárov stalo vyplatené poistné v hodnote 4,2 milióna dolárov. Iba odmena za nejakú stopu pre vyšetrovateľov sa pohybovala na 100 tisíc dolároch.

A ako ubiehal čas, rástla aj cena auta a tým pádom aj výška odmeny za dolapenie páchateľov. Do celého pátrania sa zapojil výkonný riaditeľ spoločnosti Art Recovery International – Christopher Marinello. Disponoval indíciami, že táto legenda sa môže nachádzať na Blízkom východe. No a ako pátranie napredovalo, vozidlo sa našlo na základe zhody výrobných čísel. Jeho aktuálny majiteľ však nemal tušenie, že práve jeho vozidlo môže pochádzať z krádeže.

A jeho cena ? Tak tá sa dostala na astronomických 25 miliónov dolárov. Ak sa skutočne podarí toto vozidlo vrátiť tam kam patrí, bude to veľká vec. A takýto nález môže byť tým ideálnym scenárom pre legendu, akou Aston Martin DB5 určite je.

Exit mobile version