startstop

Toto ste ešte nevideli. Výnimočná cyklotrasa uprostred diaľnice

Cyklotrasy na Slovensku nerastú ako huby po daždi. O tom sa motoristi presviedčajú deň čo deň, keď sú cyklisti nútení jazdiť po frekventovaných cestách. No to, čo majú krajiny s lepšou infraštruktúrou sa my zatiaľ iba pozeráme z diaľky. Napríklad taká Južná Kórea má vybudovanú cyklotrasu, ktorá sa nachádza uprostred diaľnice. No to zďaleka nie je jediná výnimočnosť tejto unikátnej cyklotrasy.

Cyklotrasy patria medzi súčasť infraštruktúry, ktorá je v dnešnej dobe pre modernú krajinu potrebná. Južná Kórea však nemyslí len na praktickosť ale aj na unikátnosť svojich cyklotrás. Spomínaná “diaľničná” cyklotrasa meria približne 32 kilometrov a spája mesto Sedžong s ďalším mestom Tädžon. Celá dĺžka cyklotrasy disponuje solárnymi panelmi, ktoré majú za úlohu produkovať solárnu energiu a zároveň chránia cyklistov pred priamym slnečným svitom a horúčavou. A pri solárnych paneloch to ešte vôbec nekončí !

Bezpečnosť zaručená pre všetkých

Bočné strany chránia pomerne nízke bariéry, takže aspoň tie nebránia výhľadu z cyklotrasy. Aj preto sa cyklisti môžu cítiť bezpečne a popritom sledovať okolie. Ako sme už spomenuli na začiatku, trasa sa nachádza uprostred frekventovanej diaľnice. Aj napriek tomu, že cyklotrasu zhora úplne zakryli, disponuje dvoma jazdnými pruhmi. Preto sa o svoj priestor báť nemusíte. Nápad umiestniť solárne panely však nepochádza z Ázie. O niečo skôr to napadlo ľudí v Holandsku.

Tí cez program SolaRoad nahradili 70 metrov cesty solárnymi panelmi. Spomínaných 70 metrov stálo v tej dobe viac než 3 milióny eur. Predstavte si, kam by sa finálna cena vyšplhala v prípade kilometrov juhokórejskej cyklotrasy. Tak či onak, ide o dielo, ktoré v našich končinách určite nenájdete za každým rohom. Pre nás zostáva úspech vybudovať cyklotrasu z asfaltu a v pomerne bezpenčnej zóne od našich ciest. Dúfajme, že tých bude pribúdať stále viac a viac, aby sa z našich ciest stalo bezpečnejšie miesto. Nové cyklotrasy ocenia cyklisti a rovnako aj vodiči.

Exit mobile version