Domov Doprava Boris Kolár prichádza s návrhom na povinné odstupy pri predbiehaní cyklistov

Boris Kolár prichádza s návrhom na povinné odstupy pri predbiehaní cyklistov

Podľa vládnej strany Sme rodina sa cyklisti už čoskoro budú môcť cítiť na cestách bezpečnejšie. Strana, ktorá spravuje aj Ministerstvo dopravy sľubuje zlepšenie podmienok pre cyklistov. Čo presne majú v pláne ?

Strana Sme rodina sa na svojej stráne na Facebooku pochválila predložením návrhu zákona. Ide o taký návrh, ktorý zavedie bezpečnú vzdialenosť pre cyklistov pri obiehaní motorovými vozidlami. Jednoducho povedané, cyklisti dostanú svoju “bezpečnú zónu” a vodiči to budú musieť rešpektovať. V návrhu zákona majú figurovať dve hodnoty. 1 a 1,5 metra. Presne takto sa bude líšiť vyhradená vzdialenosť pri predbiehaní v obci a mimo obce.

Bočný odstup 1 meter tak stačí zachovať pre cyklistu v obci a o 50 centimetrov viac bude treba ponechať mimo obce. Tento odstup by zároveň mal zabezpečiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Patria sem teda nie len cyklisti ale napríklad aj chodci. Rovnako je dôležité spomenúť, že tento odstup bude nutné zachovávať aj s ohľadom na bezpečnosť protiidúcich vozidiel a iných účastníkov cestnej premávky. Pod návrh zákona sa podpísal poslanec a expert pre oblasť dopravy pán Miloš Svrček.

Ekológia

Jasne vymedzené podmienky

Ten sa na vyjadril nasledovne: “Veta o dodržiavaní bočného odstupu sa dopĺňa o základné kritériá dostatočnosti bočného odstupu, ktoré v súčasnosti vyplývajú len zo všeobecných pravidiel. Bočný odstup teda závisí najmä od rýchlosti (iný odstup sa vyžaduje pri rýchlosti 30 km/h a iný pri rýchlosti 90 km/h), vozidiel (je rozdiel, ak motocyklista predbieha osobné vozidlo a je rozdiel, ak kamión predbieha cyklistu), poveternostných podmienok (slnečné počasie vs. hmla, poľadovica, mokro) a od stavu a povahy vozovky (je rozdiel predbiehať na dvojpruhovej smerovo rozdelenej vozovke a na úzkej ceste s rozbitou krajnicou).

Výslovné uvedenie týchto základných kritérií bočného odstupu zlepší povedomie vodičov o tomto dôležitom aspekte predbiehania, čím môže napomôcť zvýšeniu bezpečnosť cestnej premávky. Tento minimálny odstup nie je obligatórny. Znamená to, že za bežných okolností by sa mala v zásade dodržať minimálna vzdialenosť 1,5 m, resp. 1 m. Pri niektorých atypických situáciách však zachovaná byť nemusí (napr. pri rozbiehaní sa na svetelne riadených križovatkách, pri predbiehaní cyklistu idúceho v cyklistickom pruhu alebo ochrannom pruhu pre cyklistov a pod.).”

Čo na to vodiči ?

Názory vodičov sa však rôznia. Od tých najviac extrémnych až po tie umiernenejšie. Všeobecne však platí, že je potreba dodržiavať na ceste bezpečnosť. No bezpečnosť je vecou vzájomnej kooperácie. Nie len zo strany vodičov, ale aj zo strany ostatných účastníkov cestnej premávky. Na internete koluje veľa rôznych videí z palubných kamier, ktoré ukazujú skutočnú realitu z ciest. Iste, na cestách nájdeme kopec bezohľadných vodičov. Ale nesmieme zabúdať aj na bezohľadných cyklistov a chodcov. Nuž, neoplatí sa hádzať všetkých do jedného vreca.

Ak môžem skromne vyjadriť svoj názor, kladiem si zopár otázok. Je naozaj potrebné zavádzať povinné bezpečné odstupy pre cyklistov ? Nebolo by lepšie pracovať na zlepšení infraštruktúry ? Všade sa hovorí o cyklotrasách a zatiaľ je ich stále ako šafránu. Je potrebné vynucovať bezpečnosť pre chodcov a cyklistov povinnými odstupmi ? Akoby sme tých odstupov vďaka Covidu už nemali dosť. Poďme sa skôr sústrediť na budovanie infraštruktúry, kde sa vodiči, chodci a cyklisti budú cítiť bezpečnejšie. Či už je to tak či onak, aktuálne je na stole návrh zákona, ktorý bude ovplyvňovať všetkých z nás. A to znamená, že plynulosť premávky opäť raz dostane na frak na úkor nedostačujúcej infraštruktúry.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJSme rodina
Predchádzajúci článokTEST Ford Tourneo Custom vs Connect, rodinný minibus alebo van?
Nasledujúci článokV Nemecku požiar zničil vzácnu zbierku historických autobusov. Dôvod prekvapí…

2 COMMENTS

  1. Áno, je naozaj potrebné zavádzať povinné bezpečné odstupy pre cyklistov!
    Rovnako je potrebné pracovať na zlepšení infraštruktúry!
    Áno, je potrebné vynucovať bezpečnosť pre chodcov a cyklistov povinnými odstupmi – hoci aj len jeden nezmarený život stojí za všetky obmedzenia!
    Len hlupák spája problematiku bezpečného odstupu od cyklistu s odstupom súvisiacim s Covidom.
    Cyklisti jazdia po všetkých komunikáciách okrem rýchlostných ciest a diaľnic a len naivka si môže myslieť, že tento štát je schopný vybudovať cykloinfraštruktúru popri všetkých cestách, aby sa vodiči, chodci a cyklisti cítili bezpečnejšie.
    Ochrana života človeka stojí v mojom hodnotovom rebríčku vysoko nad plynulosťou premávky.

  2. zial s tym zaverom sa neda absolutne suhalsit. Chodim sa bicyklovat po celom strednom a vychodnom Slvoensku. Casto jazdim po cestach, a na mnohych miestach by cyklochodik resp. infrastruktura nemohla nikdy byt, lebo tam nie je priestor. A prave na takych miestach je potrebne dodrziavat odstup. Ale osobne povazujem 1,5 m za nezmysel, Taky mackopes, sofer bude aj tak obiehat blizko a povie, ze to nevie z auta odhadnut a policajt mu da za pravdu. Ked uz chceli naozaj bezpecne predbiehanie, tak mali dat tak, ze auto musi obehnut cyklistu rovnako akoby obiehal auto, teda idealne cez stredovu ciaru. V podstate ked chce dodrzat 1,5 m odstup, tak musi predbiehat do druheho pruhu. A tak by to bolo jednoznacne a bezpecne.

Comments are closed.