startstop

Niektoré autá sa oplatí ponechať. Časom zrejú ako víno a naberajú na hodnote

Mať v garáži auto, ktorého bolo vyrobených iba zopár kusov, nie je nikdy na škodu veci. Aktuálne niekoľkonásobne zbohatla aj istá dvojica.

Ferrari California je samo o sebe vzácnym kusom vozidla. Čo sa týka amerického trhu, tu sa talianska automobilka rozhodla predĺžiť rázvor na svojom modeli a z krátkeho sa razom stal dlhý. Vozidlo bolo vystavené na autosalóne v New Yorku v roku 1962. Ide o veľmi vzácny kus, pretože modelov California bolo vyrobených iba 106 kusov. Z toho na krátkom rázvore vzniklo iba 56 a tých, ktoré mali aj zakryté svetlá, bolo iba 37. Aby týchto unikátnych prvkov nebolo málo, tak výnimočný je aj samotný lak Azzurro Metalizzato s interným označením MM 16240. Takéto lakovanie dostalo iba pár kusov, ktoré vzišli z dielne Pininfarina.

Toto Ferrari 250 GT SWB California Spider si našlo svoj domov v americkom Hollywoode začiatkom sedemdesiatych rokov. Auto však nie je v bezchybnom stave. V tom istom období došlo k havárii nárazom do obrubníka. Táto nehoda si vyžiadala obeť na zavesení kolies a na časti výfukového ústrojenstva. Ako búrané vozidlo ho kúpila dvojica Charles Betz a Fred Peters. Tí Ferrari 250 GT California nechali opraviť a väčšia renovácia prišla začiatkom roka 2000. Vtedy páni, teda respektíve ich auto, získalo certifikát Ferrari Classiche.

O kvalitách auta hovoria aj ocenenia z vystavovaní. Majitelia sa však teraz rozhodli auto poslať ďalej do sveta prostredníctvom aukcie Gooding & Company, čo im zarobilo 18.045.000 dolárov, resp. cca 17 miliónov eur. Najzaujímavejšou satisfakciou je to, že auto voľakedy kúpili za 2.400 dolárov (2.200 €). Ferrari 250 GTO Spider si počas existencie určite vypýtalo nemalé peniaze do renovácie a hlavne času, no zadosťučinenie pri koncovej čiastke je určite veľmi pekné.

Exit mobile version