Domov News Pininfarina Battista: šejkovia v Dubaji sa nestačili diviť, toto im vyrazilo dych

Pininfarina Battista: šejkovia v Dubaji sa nestačili diviť, toto im vyrazilo dych

Výrobcovia elektrických hyperšportov posúvajú hranice možného stále vyššie. Športiak Pininfarina Battista absolvoval na okruhu v Dubaji jazdné skúšky zrýchlenia a brzdenia, dosiahnuté hodnoty sú absolútne ohromujúce.

Už to nie je len krásny dizajn. Talianska automobilka sa rozhodla navrhovať nielen karosérie, ale rovno celé automobily. Hneď jej prvý počin je na zápis do knihy rekordov. Počas oficiálnej premiéry v Spojených arabských emirátoch totiž absolvoval model Pininfarina Battista oficiálne homologizačné testy zrýchlenia a brzdenia.

Koniec dohadom, takáto je pravda 

Pininfarina Battista zrýchli z 0 na 100 km/h za 1,86 sekundy, z 0 na 200 km/h za 4,79 sekundy a z rýchlosti 100 km/h úplne zastaví na vzdialenosti 31 metrov.

Watch Battista Undergo the 200 km/h Acceleration Test

Paolo Dellacha, produktový a technický riaditeľ Automobili Pininfarina, pri tejto príležitosti povedal: „Som hrdý na to, že naše nové elektrické hyper GT plní sľuby, ktoré sme dali pri vytváraní plánu vývoja. V projekte Battista sme dosiahli výkon nad rámec našich pôvodných extrémnych cieľov. Základom tohto výsledku je dokonale optimalizované rozloženie hmotnosti a nízke ťažisko. Kombinácia špeciálne vyvinutého podvozku a nastavenia odpruženia, pneumatík otestovaných na mnohých tisíckach testovacích kilometrov a štvorice elektromotorov s vektorovaním krútiaceho momentu, umožňuje modelu Battista sa stať najrýchlejšie akcelerujúcim autom na svete, ktoré je legálne pre cestnú premávku.“

Pininfarina Battista

Batérie od konkurenta

Čisto elektrická Battista je s výkonom 1 900 koní a krútiacim momentom 2 340 Nm najvýkonnejšie talianske auto, aké kedy bolo vyrobené. Maximálna rýchlosť je „iba“ 350 km/h, čo je o dosť menej ako v prípade ďalšieho elektrického hyperšportu – Rimac Nevera. Dojazd podľa WLTP sa pohybuje na úrovni 476 km. Zaujímavosťou je, že batéria s kapacitou až 120 kWh pochádza práve od chorvátskeho výrobcu Rimac.

Pininfarina Battista

Spoločnosť Automobili Pininfarina, ktorá sídli v nemeckom Mníchove a 100-percentný podiel vlastní indická Mahindra & Mahindra, plánuje postaviť len 150 kusov, každé za cenu od 2,2 milióna eur bez dane. Vyrába sa ručne počas 1250 hodín priam remeselnej práce v talianskom Cambiane. Výrobca zákazníkom sľubuje až 128 miliónov možných kombinácií interiéru, prípadne detailov vyrobených na mieru.

Pininfarina Battista

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 12

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPoľská vláda chce vyrábať elektromobily, spája sa s Geely
Nasledujúci článokTip na zmysluplný vianočný darček: AMG Winter Experience