startstop

Obohaťte svoju garáž historickým Ferrari 412P, stojí iba…

Zdroj: Bonhams

Ak túžite obohatiť svoju garáž o skutočne unikátny kúsok, tak zbystrite pozornosť. Aktuálne sa pripravuje na predaj originálne Ferrari 412P z roku 1967. Ide o skutočný unikát, toto auto totiž vzniklo iba v dvoch exemplároch. V Amerike si bude hľadať svojho majiteľa v priebehu augusta a jeho cena sa vyšplhá do astronomických výšin.

Ak ste milovník historických automobilov a chceli by ste svoju garáž rozšíriť o jedinečné Ferrari, teraz je tá správna šanca. Ibaže k tomu budete potrebovať pekný balík peňazí. V kalifornskom Monterey sa už o pár dní stretne najväčšia automobilová smotánka tých najvášnivejších zberateľov na tradičnom podujatí Monterey Car Week a Pebble Beach Concours d´Elegance. Aj tento rok sa tak v USA odohrá jeden z najväčších sviatkov automobilizmu a uskutoční sa aj dražba významných veteránov.

Lámalo rekordy

Ceny týchto vydražených modelov veľmi radi prekračujú rekordné hodnoty. Na tohtoročnom podujatí príde rad aj na historický špeciál vytrvalostných pretekov – Ferrari 412P s unikátnou históriou. Ešte dávno, presnejšie v roku 1967, sa toto auto v rukách súkromného pretekárskeho tímu zaslúžilo o víťazstvo v šampionáte World Championship of Makes.

V prípade modelu 412P šlo o špeciálne prevedenie modelu Ferrari P3/4. Použitá technika pochádzala z pretekárskych prototypov P3 z roku 1966. Dizajnovo však tento model dostal modernejšiu karosériu. Pod kapotou sa nachádzal atmosférický štvorlitrový dvanásťvalec s výkonom 309 kW/420 koní. Maximálna rýchlosť na tú dobu dosahovala neskutočných 310 km/h.

Astronomická cena

Oficiálne sa na pretekárske trate dostali iba dva exempláre. Spomínaný model má sériové číslo podvozku 0854 a za sebou náročné preteky na legendárnom belgickom okruhu SPA, kde absolvoval tisíc pretekárskych kilometrov. Aj vďaka tomu sa podarilo pridať účasť na 24 hodín Le Mans, 6 hodín Brands Hatch ale aj 9 hodín Kyalami.

Koncom 60. rokov sa tento špeciál pobral do zaslúženého dôchodku a postupom času sa stal dôležitou súčasťou viacerých zbierok. Aktuálny majiteľ zrealizoval plnohodnotnú 9-ročnú renováciu a obnovil tak jeho pôvodný stav. Toto auto si teda už čoskoro nájde svojho nového majiteľa a rozhodne pribudne do zaujímavej zbierky. Zárukou toho je jeho predpokladaná cena niekde na hranici 40 miliónov dolárov.

 

Zdroj: Bonhams
Exit mobile version