startstop

Ford predstavil faceliftovaný Ranger aj nové úžitkové modely

Segment úžitkových modelov je pre automobilky veľmi zaujímavý. Do pozornosti sa dostal aj v značke Ford. Podarí sa mu zaujímavými novinkami osloviť naše firmy?

Importér značky Ford, spoločnosť Summit Motors Slovakia, na trh uvádza hneď tri zaujímavé novinky: Ford Transit, Ford Tourneo Custom vo verzii mild-hybrid a Ford Ranger.

Hybridná dodávka

Začnime novinkou, ktorá odpovedá na požiadavky dnešnej doby. Praktická kompaktná dodávka Ford Tourneo Custom, ktorá je zaujímavou alternatívou na distribúciu tovaru v meste, dostala mild-hybridnú techniku. Tourneo Custom je tak vôbec prvým vozidlom vo svojej kategórii, ktoré v tomto segmente trhu ponúkne 48-voltovú technológiu mild-hybrid. Na pohon vozidla  slúži 2,0-litrový vznetový štvorvalec EcoBlue, ktorému pomáha štartér generátor (11 kW). O dostatok energie sa stará kompaktný lítium-iónový akumulátor s kapacitou 10 Ah. Možno očakávať, že podobne ako v prípade iných modelov, táto kombinácia prinesie nielen lepšie reakcie na pokyn plynovým pedálom, ale aj zaujímavú úsporu paliva. Akú? O tom sa plánujeme presvedčiť v redakčnom teste. Ford modelu Tourneo Custom doprial aj prepracovaný štvorvalec 2,0 EcoBlue, ktorý prinesie úsporu paliva až 6 percent. Motor bude k dispozícii aj s výkonom  136 kW (185 k) a krútiacim momentom 415 Nm.

Ford Transit

Transit je pre automobilku kľúčovým modelom. Je totiž najefektívnejšou dodávkou Ford v histórií. Nová verzia prichádza s modernizovaným 2,0 litrovým vznetovým motorom EcoBlue, v porovnaní s predchádzajúcou generáciou prinesie zníženie spotreby paliva až o 7 %. Automobilka rozširuje aj paletu jeho výkonových alternatív. K doterajšej zostave s výkonom 77, 96 a 125 kW (105, 130 a 170 k) a pridáva variant s výkonom 136 kW (185 k) a krútiacim momentom 415 Nm. Novinkou je tiež technológia mild-hybrid kombinovateľná s motorom 2.0 EcoBlue. Tento pohon v mestskej premávke vyprodukuje až o 8 % menej emisii CO2.

Transit prináša novinky nielen v prípade palety motorov. Pochváliť sa môže napríklad aj zvýšeným užitočného zaťaženia o 80 kg. Prispela k tomu nová hliníková kapota, nové kolesá, modifikácia výfukového potrubia, nová kompozitná deliaca priečka a taktiež  prepracovaná kabína vodiča. Podobne ako  v prípade osobných modelov, Ford doprial technologické novinky aj modelu Transit. Medzi najdôležitejšie patria nový adaptívny tempomat s technológiou aktívneho brzdenia so schopnosťou reagovať aj na chodcov a cyklistov, automatický parkovací systém Ford tretej generácie, predná kamera so 180 stupňovým monitoringom. Tranzit dostane pre segment úžitkových automobilov skutočný unikát. Na výber bude k dispozícii aj s novou 10-stupňovou automatickou prevodovkou.

Ford Ranger

Poslednou novinkou, ktorú si Ford na túto jeseň pripravil, je omladenie najpredávanejšieho pick-upu v Európe. Ranger prináša novinky predovšetkým v oblasti techniky. Nová generácia vznetového štvorvalca  2,0 EcoBlue má maximálny výkon 157 kW (213 k) a najvyšší krútiaci moment až 500 Nm. Motor bude na výber buď so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, alebo 10-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorú automobilka montuje napríklad aj do aktuálnej generácie legendárneho športiaku Mustang.

Okrem nového srdca vozidlo má širokú paletu bezpečnostných technológií. Napríklad adaptívny tempomat s technológiou aktívneho brzdenia, ktorý reaguje aj na chodcov a cyklistov, systém na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu, nové xenónové reflektory s LED denným svietením, alebo zabudovaný systém KeyFree. A keďže bol Ranger vždy autom pre poriadnych chlapov, už koncom roka ponuku modelového radu osvieži športová verzia Raptor.

Nový Ford Ranger Raptor – do Európy prichádza nový rival

Exit mobile version