startstop

Elektrický Ford Mustang Mach-E je tu. Poznáme jeho cenu aj výkon

Ford na trh už čoskoro uvedie elektrickú verziu modelu Mustang. Mach E bude crossover a k dispozícii bude aj s pohonom 4×4. A cena? Tá bude zaujímavá. 

Ford rozširuje modelový rad Mustang o čisto elektrický Mustang Mach-E, ktorý sa pripojí k športovému kupé, kabrioletu a špeciálnym edíciám Mustang. Novinka stelesňuje energiu modelu Mustang. Počínajúc elegantnou siluetou a mohutnými líniami až po vzrušujúce zážitky z jazdy s jedinečnou dynamikou a zvukom.

K dispozícii bude s pohonom zadných kolies alebo s pohonom všetkých kolies s motormi s permanentnými magnetmi. Mustang Mach-E vybavený akumulátorom s predĺženým dojazdom a pohonom zadných kolies bude mať čisto elektrický dojazd až 600 kilometrov (podľa normy WLTP). Vo verzii s pohonom všetkých kolies a predĺženým dojazdom bude mať Mustang Mach-E maximálny výkon 248 kW (337 k) a najvyšší krútiaci moment 565 Nm. Ford samozrejme ponúkne aj špeciálnu výkonnú verziu. Mustang Mach-E GT zrýchli z 0 na 100 km/h za menej ako 5 sekúnd. Odhadovaný výkon verzie bude 342 kW (465 k) a krútiaci moment až 830 Nm.

Dve verzie akumulátora

Mustang Mach-E bude k dispozícii vo verzii so štandardným dojazdom (lítiovo-iónový akumulátor s kapacitou 75,7 kWh) aj s predĺženým dojazdom (98,8 kWh). Keďže majitelia elektromobilov nabíjajú až z 80 % doma, automobilka pripravila Ford Connected Wallbox. Toto zariadenie má v porovnaní s klasickou domácou zásuvkou až päťnásobný nabíjací výkon. Zákazníci tak môžu za hodinu nabíjania zvýšiť priemerný dojazd o 62 km (v prípade vozidla s predĺženým dojazdom a pohonom zadných kolies). Nabíjací kábel pre domácnosti Ford Home Charge Cable sa dodáva s vozidlom. Dokáže po pripojení do bežnej európskej domácej zásuvky zvýšiť odhadovaný priemerný dojazd o 14 km za hodinu nabíjania.

Informácie online

Online navigačný systém identifikuje počas jazdy najaktuálnejšie miesta verejných nabíjačiek a vyzve majiteľa, aby využil možnosť nabíjania na najvýhodnejšom mieste počas jazdy – aby vodič nemal obavy z dojazdu. V spolupráci so spoločnosťou NewMotion a využitím pripojenia cez zabudovaný modem FordPass Connect poskytne aplikácia FordPass zákazníkom prístup do najväčšej a rýchlo rastúcej európskej siete s viac ako 125 000 verejnými nabíjacími stanicami v 21 krajinách. Spoločnosť Ford je zakladajúcim členom a akcionárom konzorcia IONITY, ktorého cieľom je do roku 2020 vybudovať 400 rýchlonabíjacích staníc. Vďaka špičkovému nabíjaciemu výkonu 150 kW dokáže Mustang Mach-E vo verzii s akumulátorom s dlhým dojazdom a s pohonom zadných kolies zvýšiť dojazd počas 10-minútového nabíjania na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom až o 93 kilometrov. Odhaduje sa, že pri nabíjaní na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom bude nabitie Mustangu Mach-E z úrovne 10 % na 80 % trvať približne 38 minút.

Tri alternatívy

Mustang Mach-E ponúkne tri režimy jazdy – Whisper, Engage a Unbridled. Medzi vlastnosti patrí prispôsobená odozva vozidla, ako napríklad športovejšie ovládanie riadenia či náladové osvetlenie. Nezabudli ani na zvuky pre autentický zážitok z jazdy v čisto elektrickom vozidle a dynamické animácie na prístrojovej doske. Pri rozbiehaní systém pohonu všetkých kolies nového modelu Mach-E prenáša krútiaci moment nezávisle na prednú a zadnú nápravu. Zaisťuje si tak pôsobivé zrýchlenie a lepšiu ovládateľnosť oproti modelu s pohonom zadných kolies. Spoločnosť Ford vyladila tento systém tak, aby malo vozidlo vynikajúcu trakciu na mokrých a zasnežených cestách, takže ani v klzkom prostredí vodič nestratí kontrolu nad vozidlom.

Moderné multimédiá

V modeli Mustang Mach-E sa predstaví aj nová generácia multimediálneho systému  SYNC® s moderným rozhraním, ktoré využíva strojové učenie na rýchle zistenie preferencií vodiča a časom sa vďaka pokročilým bezdrôtovým aktualizáciám dokonca zlepšuje. 15,5-palcová obrazovka a jednoduché rozhranie systému SYNC nasledujúcej generácie neobsahuje komplikované menu, čím sa uľahčuje prístup k funkciám dotykovým ovládaním, gestami potiahnutia a uchopenia, ktoré pozná každý majiteľ smartfónu. Systém umožňuje pripojenie prostredníctvom Cloudu a rozpoznávanie bežnej reči. V porovnaní so systémom SYNC 3 má dvojnásobný výpočtový výkon, aby bola navigácia, prehrávanie hudby a pripojenie smartfónu k vozidlu rýchlejšie a jednoduchšie. Samozrejmosťou je aj bezdrôtová kompatibilita s funkciami Apple CarPlay, Android Auto a AppLink zo smartfónov a mobilných zariadení.

Mustang Mach-E dostal ako prvý model značky technológiu „Telefón ako kľúč“. Vozidlo dokáže zaznamenať smartfón zákazníka cez Bluetooth. Po priblížení sa Mustang Mach-E odomkne a umožní jazdiť bez toho, aby vodič musel vytiahnuť telefón z vrecka alebo použiť diaľkový ovládač. V automobilke samozrejme mysleli aj na prípad, že sa vám telefón vybije. V takomto prípade možno vozidlo odomknúť zadaním záložného kódu na klávesnici na strednom stĺpiku. Samostatný kód zadaný na stredovom dotykovom displeji následne slúži na naštartovanie a riadenie vozidla.

Batožina

Mustang Mach-E skrýva pod kapotou ďalšie prekvapenie: predný batožinový priestor s odtokom. Má objem 100 litrov a pretože obsahuje odtok, ide o praktický priestor na uskladnenie mokrého alebo zablateného športového oblečenia, turistických topánok alebo plážového výstroja po dobrodružstve. Okrem predného batožinového priestoru je k dispozícii aj zadný s objemom 402 litrov. Po sklopení zadných sedadiel vznikne batožinový priestor s objemom 1 420 litrov.

Modely z limitovanej edície First Edition budú k dispozícii v konfigurácii s pohonom všetkých kolies s predĺženým dojazdom, s exkluzívnou metalickou modrou farbou Grabber Blue, s panoramatickou strechou po celej dĺžke, s kontrastným prešívaním sedadiel a s panelmi prahov s označením „First Edition“.

Kedy a za koľko?

Ceny Forda Mustang Mach-E sa už objavili na oficiálnej stránke automobilky v Nemecku. Možno predpokladať, že tie naše sa od nich príliš odlišovať nebudú. Za základný model Mustang Mach-E zaplatíte od 46 900 €, ak preferujete pohon 4×4, pripravte si minimálne 54 000 €. Automobilka už zverejnila cenu pre modely limitovanej edície First Edition. Prví majitelia tohto emóciami nabitého crossoveru musia mať v peňaženke pripravených minimálne 66 800 €. Ak vám k týmto sumám ešte niečo chýba, nič to. Prvé vozidlá by na trhu mali objaviť až koncom roka 2020.

Ssang Yong odhaľuje výkon a dojazd elektrického modelu Korando EV

Zdroj: Ford

Exit mobile version