startstop

Aj keď si spravíte „vodičák“, môže sa stať, že jazdiť nebudete môcť

vodičské oprávnenie

Autoškolu si netreba zľahčovať, absolvujte ju na aute s manuálom.

Cestu za vodičským oprávnením si netreba zľahčovať. Určite si autoškolu spravte na aute s manuálnou prevodovkou – ak teda nechcete mať vo vodičskom oprávnení jednu nepríjemnú výhradu.

Hovorí sa, že „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“ – možno vás to prekvapí, ale platí to aj v prípade, ak sa rozhodnete, že si spravíte skúšky na oprávnenie na vedenie motorových vozidiel, teda „vodičák“.

Existuje totiž situácia, keď aj v prípade, ak „vodičák“ už máte, šoférovať nebudete môcť.  Nie dočasne, ale vôbec.  Prinajmenšom v niektorých situáciách si ani s platným vodičákom za volant nesmiete sadnúť – a to aj v prípade, ak ste zdravotne fit a ide o vozidlo kategórie, na ktorú sa vaše vodičské oprávnenie vzťahuje. Ako je to možné?

Ak nechcete “vodičák” s výnimkou, neučte sa na vozidle s automatom. Foto: Ministerstvo vnútra

Vysvetlenie je celkom jednoduché. Po cestách jazdí čoraz viac áut, premávka je komplikovaná a mnohí si preto povedia, že radšej sa sústredia na ňu, než na to, či majú zaradený správny prevodový stupeň, navyše im to zjednoduší rozjazdy v križovatkách a do kopca, čo mnohým nováčikom za volantom robí problém. A preto sa rozhodnú pre vozidlo s automatom.

Týmto ľuďom vychádzajú v ústrety aj niektoré autoškoly, ktoré im umožnia vykonať si jazdy s takto vybaveným skúšobným vozidlom.  Na jednej strane je to lákavé, pretože začiatočníka to zbavuje stresu, n a druhej strane však zásadným spôsobom obmedzujúce. Ak ste absolvovali autoškolu na vozidle s automatom, na autách s manuálnou prevodovkou nebudete môcť jazdiť.  Dokonca to budete mať zapísané priamo vo vodičskom oprávnení.

Čítajte viac: 

Ak neplatíte dane, môžete prísť o vodičský preukaz. Pozrite sa, v ktorých prípadoch vám to hrozí

Podľa oficiálneho vyjadrenia polície:  „… ak sa skúška na vedenie motorových vozidiel vykonáva na vozidle s automatickou prevodovkou, obmedzí sa príslušné vodičské oprávnenie len na vedenie vozidla s automatickou prevodovkou.  Takéto obmedzenie sa zapisuje do vodičského preukazu formou harmonizovaného kódu.“

Ak sa teda stane, že napríklad v budúcej práci budete musieť šoférovať auto s manuálnou prevodovkou, budete sa musieť do autoškoly vrátiť. Jedinou útechou vám môže byť, že vám už bude stačiť zjednodušený kurz a samozrejme nové jazdy. Ak ich absolvujete úspešne, obmedzenie vám z vášho vodičského oprávnenia bude odobrané.

Exit mobile version