Domov News Ak neplatíte dane, môžete prísť o vodičský preukaz. Pozrite sa, v ktorých...

Ak neplatíte dane, môžete prísť o vodičský preukaz. Pozrite sa, v ktorých prípadoch vám to hrozí

Prezidentka Čaputová pred pár dňami podpísala novelu daňového poriadku, umožňujúcu tomu, kto neplatí dane zadržať vodičské oprávnenie.  Nie však vždy a nie komukoľvek.

Vymáhanie nedoplatkov za dane prostredníctvom zadržania vodičského oprávnenia nie je na Slovensku úplnou novinkou. Už približne desať rokov možno takto postupovať voči neplatičom výživného. Po zadržaní je oprávnenie uložené na polícii až do času, pokiaľ exekútor nevydá pokyn na jeho odblokovanie.

Prevzatie oprávnenia späť nie je následne ničím podmienené. Netreba sa báť, že by ste opätovne museli absolvovať preskúšanie v autoškole. Aj keď to nie je úplne vylúčené. Ak ste ho totiž mali preukázateľne zadržané dva roky a viac – a pokiaľ ležalo túto dobu policajtom v zásuvke, je táto podmienka splnená, tak skúšku polícia môže, respektíve by mala vyžadovať.

Teoreticky vám policajti môžu odobrať vodičský preukaz aj za to, že nemáte zaplatenú daň za psa. Foto: Polícia SR

Kto sa teda po novom o vodičské oprávnenie musí báť? Jednoducho povedané – nielen neplatiči výživného, ale takmer všetci, ktorí si nebudú plniť svoje daňové povinnosti. Účel je zrejmý – zadržanie vodičského oprávnenia má pomôcť zefektívniť a urýchliť vymáhanie daňových nedoplatkov tým, že neplatičom zníži životný komfort. Ak niekto má peniaze na vlastnenie a prevádzku motorového vozidla, mal by ich mať aj na to, aby ich zaplatil dane.

Profesionáli o vodičák neprídu

Existuje však jedna výnimka – vodičské oprávnenie nebude môcť byť zadržané tým, ktorí ho bezprostredne potrebujú k výkonu svojho povolania – teda profesionálnym vodičom. Znamená to, že napríklad vodičom autobusu alebo nákladných áut preukaz nebude môcť byť zadržaný.  Podobná výnimka platila doteraz aj v prípade neplatičov výživného.

Výnimka pre profesionálnych vodičov má svoje logické opodstatnenie – ak totiž stratia hlavný zdroj svojich príjmov, je len ťažko predstaviteľné, že svoje daňové podlžnosti začnú splácať.

Ak však ide o dlžníka, ktorý používa auto na cestu do práce, tak v jeho prípade exekúcii formou zadržania vodičského preukazu nič nebráni. Auto totiž nepotrebuje na výkon práce, len mu zvyšuje komfort pri dochádzaní do nej.

Čítajte viac: Toto je 7 najdôležitejších zmien v cestnej legislatíve. Kolobežkári budú musieť fúkať!

Zaujímavé je, že tento spôsob exekúcie môže byť využitý pri rôznych typoch daní, vrátane miestnych. To sú dane, ktoré slúžia obciam a pomáhajú zabezpečovať ich chod. Ide hlavne o daň z nehnuteľnosti, zo psa, za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta, poplatok za komunálne odpady a podobne.

Obce pritom často na neplatičov nemajú žiadne efektívne nástroje. Zadržanie vodičského preukazu je však novou a pomerne účinnou pákou, ktorú takto obce na vymáhanie získajú. Ak miestne dane nebudete platiť, môže sa stať, že po dopravnej kontrole si už späť za volant nesadnete. Tento druh sankcií môžu obce vymáhať iba v prípade, ak to budú robiť svojpomocne a neprenesú pohľadávku na tretiu stranu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTesla Model Y príde do Európy neskôr, vieme koľko bude stáť a čo ponúkne
Nasledujúci článokTEST Škoda Superb Scout 2,0 TSI 4×4 – vyprázdni vám peňaženku?
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.