startstop

Vláda schválila zrušenie diaľničných známok, aký to bude mať dopad?

dialnicna znamka

Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Vláda schválila návrh zákona o zrušení diaľničných poplatkov pre fyzické a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony. Budeme tak jazdiť zadarmo?

Zámer zrušiť diaľničné známky pre fyzické osoby a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony predstavil predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Diaľničné známky za užívanie vymedzených úsekov ciest by sa mali zrušiť. Vláda v stredu schválila s pripomienkou návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke, ktorý na rokovanie predložil predseda vlády Peter Pellegrini. Kabinet zároveň schválil aj skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu.

“Navrhuje sa zrušiť povinnosť úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov ciest z dôvodu nedostavanej diaľničnej siete a zvýšenie disponibilného príjmu obyvateľstva,” konštatuje sa v dôvodovej správe.

Navrhovaný zákon by mal nabrať účinnosť od 1. januára 2021. Urýchlené prijatie návrhu zákona bolo odôvodnené aktuálnou situáciou, ktorá si vyžaduje účinné riešenia v záujme zvýšenia disponibilného príjmu širokých skupín obyvateľstva znížením ich výdavkov na platenie diaľničných známok.

Andrej Danko podotkol, že to bola jedna z podmienok mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa mala uskutočniť. Minister financií Ladislav Kamenický vyčíslil, že toto opatrenie by malo stáť približne 70 miliónov eur.

Zdroj: Facebook Foto Košice
Hrozí nefunkčnosť diaľníc

Diaľnice sú na Slovensku pomerne bolestivou témou, píše sa rok 2020 a štát stále nebol schopný postaviť diaľnicu z Bratislavy do Košíc. Aj keď sa štát opiera práve o tento fakt, miesto toho aby hľadal riešenie ako diaľnice čo najskôr dostavať, ešte viac prehlbuje už tak vysokú sekeru v štátnom rozpočte. Úplne inak ako vláda sa na problematiku pozerá samotná Národná diaľničná spoločnosť. Tá dokonca zverejnila svoje stanovisko na vlastnom Facebookovom profile.

„NDS počíta s príjmami z diaľničných známok vo svojich plánoch a bez nich nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich investičných úverov. V prípade výpadku týchto príjmov musia byť nahradené inými zdrojmi – prevádzkovými dotáciami zo štátneho rozpočtu. V opačnom prípade nebude možné zabezpečiť prevádzkovú schopnosť diaľnic a ich bezpečnosť, bude ohrozená platobná schopnosť NDS a hrozí cross default od bánk. Príjem z úhrady elektronických diaľničných známok predstavoval vlani 79 374 263 eur bez DPH a medziročne narastá (oproti roku 2018 išlo o 4 % nárast).“ stanovisko NDS na Facebooku

Biela karta končí! Od 1. Októbra prejde preukazovanie PZP zmenou

Exit mobile version