startstop

Bude sa mimoriadne ziskový Superb vyrábať v Bratislave?

Superb

Superb v prevedení Scout.

O presune výroby najlukratívnejšieho modelu Škoda Superb mimo Českú republiku sa hovorilo už viackrát. Tento plán je opäť na stole a u našich západných susedov vyvoláva búrlivé emócie.

Pred tromi rokmi vedenie VW zvažovalo, že výrobu modelu Škoda Superb premiestni do továrne v nemeckom Emdene, kde sa montujú modely Passat. Po protestoch odborov sa tento plán neuskutočnil a Emden je teraz pripravovaný na zintenzívnenie výroby elektromobilov.

Potom sa hovorilo o tom, že plánovaný nový Superb by sa nielen ďalej vyrábal v Kvasinách, ale navyše by sa tam o necelé tri roky presunula aj výroba ďalšieho lukratívneho modelu, ktorým je Passat a pridal by sa ešte Arteon. Teraz je opäť všetko inak.

Superb ako plug-in hybrid je jedným z veľkých tromfov Škody pre tento rok

Materský koncern Volkswagen (VW) opäť začal hovoriť o presune výroby najziskovejšieho modelu Superb mimo Česka. K najhorúcejším kandidátom patrí bratislavský závod VW a maďarský Györ. Problémom sú výrobné kapacity. Šéf automobilky Bernhard Maier  ešte minulý rok uviedol, že by zvládla predať o 200-tisíc áut viac, než dokáže vyrobiť. Vlani ich dodala po celom svete 1,24 milióna.

Problémy s výrobnými kapacitami mala vyriešiť nová továreň v Turecku, ale keďže sa EÚ a expressis verbis Nemecko, prestali s Tureckom „kamarátiť“, tak z tohto plánu zišlo. A teraz sa hľadá nejaké rozumné  a rýchle riešenie.

Čítajte viac: Poznáme takmer kompletnú ponuku motorov novej Škody Octavia

V Bratislave sa vyrábajú hlavne veľké SUV a popri nich najmenšie modely. Pri tých však neustále klesá záujem a je možné, že aj Škoda Citigo už začína spievať svoju labutiu pieseň. S klesajúcim objemom predaja malých áut sa v Bratislave uvoľňujú výrobné kapacity a továreň by mala zvládnuť aj tak žiadaný model, akým je Superb. V Maďarsku sa zas montujú diesle, o ktoré záujem klesá tiež, takže továreň je ďalším vážnym kandidátom.

Oficiálni predstavitelia koncernu tieto špekulácie zatiaľ odmietajú komentovať.

 

Exit mobile version