startstop

Bronco sa vracia: Ford neustrážil novú generáciu

Majú SUV stredných rozmerov problém? Na scénu sa totiž po dvadsiatich rokoch vráti americká legenda. Reč je o Forde Bronco. Uniknuté zábery naznačujú, že nepôjde o žiadny vyfintený tereňák pre paničky, ale o off-road so skutočnými schopnosťami.

V našich končinách o mnohých autách zo zaoceánskeho trhu ani nevieme, že existujú. Ford Bronco však patrí medzi jednu z mala výnimiek. Do histórie sa zapísal z viacerých dôvodov. Išlo o vozidlo, ktoré sa nestratilo v žiadnej disciplíne. Američania si ho mohli objednať ako pick-up či kabriolet, a k dispozícií bol tiež variant s predĺženou zadnou časťou. Bronco skrátka slúžilo, na čokoľvek si jeho majiteľ zmyslel. SUV sa preslávilo aj v motoršporte. Spolu s Mustangom predstavovalo pýchu americkej automobilky Ford.

V roku 1996 oznámilo vedenie značky, že model na trhu končí. V portfóliu mal totiž uvolniť miesto veľkým, rodinnejší orientovaným typom Explorer a Expedition. A teraz sa opäť vracia, rovno ako jedna z najočakávanejších noviniek v priemysle. O jeho návrate sa povráva už od roku 2016. Po prvýkrát však máme možnosť vidieť jeho skutočnú podobu. Uniknuté zábery odhaľujú hranatú karosériu so skvelou svetlou výškou a prvkami z pôvodného modelu. V krátkosti by sa dal opísať ako americký Defender či Wrangler na steroidoch. Fotografií na povrch vyplávalo iba zopár, no ukázali toho mnoho.

Predbežne už môžeme potvrdiť, že tak ako v minulosti bude Bronco troj-dverové, päťdverové a tiež s odnímateľnou strechou. Okrem viacerých karosárskych variantov ale Ford tiež chystá menší a dostupnejšie Bronco Sport. Baby derivát sa taktiež nepodarilo ustrážiť. Do interiérov noviniek sme zatiaľ nemali možnosť nahliadnuť. O tom čo bude poháňať novú generáciu legendy sa ale hovorí už dlhšie.

Pre štandardný model plných rozmerov by mal základ ponuky tvoriť 2,3-litrový štvorvalec EcoBoost s výkonom 201 kW (274 konských síl) a 420 Nm. Druhou možnosťou bude šesťvalcový agregát s objemom 2,7-litra a silou 242 kW (330 konských síl) a maximálnym krútiacim momentom 542 Nm. Bronco Sport pravdepodobne dostane 1,5-litrový trojvalec naladený na 134 kW (182 konských síl) a 240 Nm. Objaviť by sa mohol aj dvojliter z Focusu ST. Obe novinky by mala automobilka predstaviť na aprílovom autosalóne v New Yorku.

TEST Ford Ranger, ďalší vyfintený turista alebo pravý Tatranec?

 

 

Exit mobile version