startstop

Audi e-Tron zvýšil predaje o 86 % a dosahuje najlepšie čísla v segmente

Po ťažšom štarte sa zdá, že Audi e-Tron dokáže predsa len očariť a ako ukazujú čísla, tento rok dosahuje perfektné výsledky po celom svete.

Rok 2020 je aj napriek pandémii pre e-Tron zatiaľ najlepším rokom. V prvej polovici tohto roka dodalo Audi na celom svete viac ako 17 000 kusov tohto elektrického modelu. Predstavuje to nárast o 86,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Zároveň mu to umožnilo predbehnúť segmentových konkurentov a stal sa tak najpredávanejším elektrickým SUV v Európe.

Jedným z dôvodov tohto obrovského úspechu je jeho veľké prijatie na trhoch severnej Európy. V prvom polroku bol najväčší dopyt práve v Nórsku. Dopyt bol taký veľký, že e-Tron v škandinávskej krajine predstavuje až 92 % predaja Audi. Zároveň ide o akýsi “vírus”, ktorý sa rozšíril na ďalšie trhy v tejto oblasti. Konkrétne na Islande (93%), vo Švédsku (12%) a aj v ďalších krajinách, v ktorých sa zákazníci rozhodli práve pre e-Tron.

Elektrické SUV v podobe e-Tron je skutočnou revolúciou a jasne ilustruje víziu prémiovej a udržateľnej mobility. Kombinuje dizajn SUV, dynamiku a kvalitu interiéru s najnovšou technológiou. Ide o novú éru pre Audi? Ak si pamätáte, e-Tron Sportback 55 s výkonom 95 brutto kWh dosiahne podľa WLTP cyklu až 446 km dojazd. Klasický e-Tron 55 má pritom 436 km. Kde sa teda čo-to pomenilo?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Ide o hlavný pohon, a teda technológiu nabíjania. Architektúra batérie, ktorá umožňuje vozidlu e-Tron 55 nabiť sa na 80% behom 30 minút, dosiahnuť dojazd 110 km za menej ako 10 minút, zatiaľ čo nabíjanie z 5% na 100% bude trvať iba 45 minút. To sú skvelé údaje, nemyslíte?

To znamená, že z rastúcou ultrarýchlou infraštruktúrou nabíjania bude aj pohyb s autom na veľké vzdialenosti ľahší a rýchlejší. A to je presne scenár, ktorý spolu s vysokou úrovňou povrchovej úpravy, kvality materiálov a vybavenia stále viac zákazníkov vyhľadáva. Hlavne v strednej a severnej Európe.

Takýto dobrý predaj bude znamenať pre Audi urýchlenie plánov pri rozširovaní elektrickej rodiny, takže sa môžme tešiť na nové prototypy. Pre nasledujúcich 5 rokov to predstavuje spustenie približne 20-tich plne elektrických modelov. SUV e-Tron sa svojimi chybami aj úspechmi posúva stále ďalej a stojí na čele programu, ktorí sa ani omylom neplánuje zastaviť.

Zdroj: AudiQuattrodaily

Exit mobile version