startstop

Toto je najstarší vodičák! Neuveríte kedy ho vystavili!

Vodičské preukazy sa stali našou neoddeliteľnou súčasťou. Nosíme ich stále pri sebe a navodzujú nám pocit istoty, aj keď nesedíme za volantom. Jeden z najstarších vodičských preukazov na svete bol udelený Josefovi Strasslovi.

Už v roku 1888 bol Carl Benz schopný šoférovať niečo predtým nevídané – motorové vozidlo. V tom čase ale ešte neexistovalo nič také, ako sú dnešné vodičské preukazy. V tom čase mu bol teda vydaný osobitný dokument, ktorý fungoval v podstate ako povolenie na jazdu pri skúšaní jeho vlastného auta.


Carl Benz vyrobil prvý benzínový automobil v roku 1885. Išlo o trojkolesové vozidlo so spaľovacím motorom a elektrickým zapaľovaním. Motor mal jeden valec s výkonom 0,6 kW a maximálna rýchlosť bola 16 km/hod. Patent na automobilový priemysel bol podaný spoločnosťou Benz 29.januára 1886. O dva roky neskôr jeho manželka Bertha absolvovala na tomto aute prvú jazdu. Cesta z Mannheimu do Pforyheimu bola dlhá 100 kilometrov a trvala takmer 13 hodín.

Svoju dobu predbehli Francúzi, ktorí poznali vodičské preukazy už v roku 1899. Len za prvý rok od nového nariadenia ich bolo vydaných takmer 1800, a to len v Paríži. V USA sa trošku poponáhľali a zaviedli povinné vodičské oprávnenie od 01. januára 1903, vo Veľkej Británii sa stalo povinným 01. januára 1904, teda o rok neskôr. Nemecká ríša zaviedla vodičské preukazy až v roku 1909.Dokonca fungovali aj na konské povozy, ale neboli povinné v každej krajine.

Nasledovalo zriaďovanie škôl pre budúcich vodičov, z ktorých jednu založil Carl Benz v roku 1904. Na svoju profesiu tam študoval aj profesionálny vodič Josef Strassl, ktorý 10. septembra 1910 získal svoju licenciu a dodnes je uložená v múzeu Mercedes-Benz. Takže ak by ste mali cestu okolo, odporúčam sa na tento zaujímavý artikel pozrieť.
Vodičáky v mnohých krajinách aj dnes fungujú vo forme papierového dokumentu. Na Slovensku sa ešte donedávna používali staré preukazy, a zábudlivci ktorí si ho neboli vymeniť, stále doma nemajú ešte plastovú kartičku. Niektoré krajiny ako Estónsko, Nórsko a Kosovo (Srbsko) dnes už poznajú digitálne povolenia vo forme aplikácie v mobilných telefónoch.

Zdroj: Mercedes-Benz

Exit mobile version