startstop

Nová generácia športiaku Nissan GT-R odhaľuje svoje detaily! Dočkáme sa ho aj v Európe?!

Športiaky od Nissanu patria už dlhé roky medzi obľúbené vozidlá. Rovnako je to aj v prípade modelu GT-R. Prvý krát sa generácia R35 predstavila v roku 2007. V roku 2016 prišla facelift verzia, tým pádom sa stala R35 jedným najdlhšie vyrábaných vozidiel na trhu.

Ak sa posunieme späť v čase, určite mnohí z vás si spomenú aj na legendárnu predchádzajúcu generáciu R34, ktorá je hlavne známa aj z filmu Rýchlo a zbesilo. Do dnes patrí medzi veľmi unikátne autá. Rovnako sú v autičkárskej komunite obľúbené aj staršie generácie Nissanu GT-R.

O novej generácii R36 sa uvažovalo už dlhšiu dobu. Aktuálne sa však objavili správy z Japonska, podľa webu Best Car by nová generácia mala ísť rovnakou cestou ako nový Nissan Z. Platforma by mala ostať totožná, ale podvozok R36 sa pravdepodobne dočká viac vylepšení, nové komponenty a úplne nové naladenie. Interiér samozrejme by mal ukázať celkom nový dizajn s modernými technológiami a bezpečnostnými prvkami.

Exteriér tiež dostane nový dizajn. Najhlavnejšia časť a to motorový priestor, v ktorom by sa mal ukrývať naďalej pôvodný vidlicový šesťvalec twin-turbo s označením VR380DETT. Vďaka informáciám vieme, že našťastie nedostane mild-hybridnú asistenciu. Výkon by mohol byť na úrovni aktuálnej verzie GT-R Nismo, takže približne 441 kW (600 koní) a točivý moment 652 Nm. Nebude chýbať automatická prevodovka a pohon všetkých kolies.

Aj napriek stále prísnejším emisným normám vo svete alebo v Japonsku bude každopádne zaujíma ako si nové GT-R s nimi poradí. Automobilka Nissan však má viacero elektrifikovaných či elektrických modelov. A teraz najčastejšie kladená otázka pri podobných modeloch, či sa ho dočkáme aj u nás v Európe keďže aj čo raz viac automobiliek plánuje ukončiť výrobu áut so spaľovacími motormi. A rôzne štáty ich aj zakazujú. Preto sme mohli počuť o špekuláciách, že by nová generácia GT-Rka dostala mild-hybridnú technológiu aspoň na pár rokov, kým sa športiak stane úplne elektrickým modelom.

Webová stránka Best Car informovala, že by sa výroba súčasnej generácie GT-R R35 ukončila na jeseň 2022. Nová generácia by sa mala teda predstaviť začiatkom roka 2023, nie je to však ešte úplne isté.

Exit mobile version