startstop

Jeep oslavuje 80 rokov ! Prináša zaujímavú limitku !

Tento rok si pripomíname 80. výročie značky Jeep. Na oslavu ôsmich desaťročí odolných terénnych vozidiel s pohonom všetkých kolies aktualizovala americká značka svoj dlhoročný model Wrangler a predstavila špeciálnu edíciu 80. výročia.

Jeep Wrangler je známy svojou kombináciou retro inšpirovaného dizajnu a imperiálnych schopností v teréne. Cieľom novej aktualizácie je nadviazať na terénne schopnosti modelu a zároveň zvýšiť bezpečnosť a efektívnosť pri bežnom používaní.

Pre rok 2021 Jeep zefektívnil ponuku Wranglerov, zatiaľ čo jediný  pohonný agregát v ponuke je známy 2,0-litrový preplňovaný benzínový motor. Rovnako ako v predchádzajúcom automobile produkuje 268 koní, vďaka čomu jazdí cez osemstupňovú automatickú prevodovku – manuálna možnosť už nie je k dispozícii.

Smerom k nižším emisiám

Motor je teraz tiež efektívnejší a emituje len 242 g/km CO2. To je v porovnaní s predchádzajúcim autom zníženie o 10 g/km. Špecializovaný terénny Wrangler Rubicon je z hľadiska zostavy najmenej efektívny a z dôvodu zvýšenej hmotnosti a terénnych pneumatík emituje až 271 g/km CO2.

Nový Wrangler štandardne dostane ďalšie bezpečnostné technológie vrátane adaptívneho tempomatu „stop and go“, núdzového brzdenia a automatických funkcií diaľkových svetiel.

Jeep nepriniesol nijaké mechanické vylepšenia, aby zlepšil správanie sa vozidiel 4×4. Namiesto toho sa osobitná pozornosť venovala terénnym systémom Wrangler s radom nových funkcií určených na zvýšenie schopnosti v teréne.

Inžinieri zakomponovali aj riadenie Selec-Speed, ktoré funguje ako tempomat a umožňuje stabilné plazenie po skale. Je spojené spolu s novým upozornením na aktuálnu kontrolu stavu pneumatík. Vodič tak môže pomocou 8,4-palcového displeja infotainmentu znížiť tlak v pneumatikách a zlepšiť tak trakciu.

V špecifikácii Rubicon dostane Wrangler nový režim Off-Road +. Ten prináša jedinečné kalibrácie hnacieho ústrojenstva a podvozku šité na mieru pre jazdu v teréne. Systém je vyladený pre jazdu na piesku vo vysokom rozsahu a pre plazenie sa v nízkom rozsahu. Upravuje ABS, kontrolu stability, kontrolu trakcie, odozvu plynu a mapovanie prevodovky.

Limitka má niečo naviac

Nový Wrangler je k dispozícii v rôznych nových farbách laku, napríklad Hydro Blue, Snazzberry a Sarge Green. Rubicon môžete dostať aj v obmedzenom množstve kusov vo farbe “Nacho orange”. Nová edícia 80. výročia Wrangler dostáva ešte ďalšie vylepšenia. Limitovaný model má mriežku chladiča v neutrálnej šedej metalíze. Maska plne obklopuje svetlomety a hmlové svetlá. Táto limitka dostala aj jedinečné 18-palcové kolesá s detailmi z granitového krištáľu.

Dizajnéri osadili tiež full LED svetlomety spolu so strechou vo farbe karosérie a plaketkou s odkazom 80. výročia na podbehoch predných kolies. Unikátny štítok na zadných dverách batožinového priestoru vyznačuje aj špeciálny model. Sedadlá vo vnútri dizajnéri potiahli čiernou kožou a môžu sa pochváliť volfrámovým prešívaním a tiež logom 80. výročia. Palubná doska je tiež potiahnutá kožou s kontrastným prešívaním a vo výbave sú odolné rohože z berberského koberca.

Tento odkaz na 80 rokov značky disponuje najnovšou interiérovou technológiou Jeep. Patrí sem 8,4-palcová dotyková obrazovka infotainmentu s navigáciou, Apple CarPlay a Android Auto, spolu s deviatimi reproduktormi. Zahŕňa tiež množstvo bezpečnostných prvkov, ako napríklad sledovanie mŕtveho uhla, zadnú parkovaciu kameru, predné a zadné parkovacie senzory a výstrahu pred kolíziou.

Exit mobile version