startstop

Renault Zoe oficiálne končí! Automobilka nepočíta s novou generáciou.

Jeden z najpredávanejších elektromobilov na Starom kontinente končí. Renault potvrdil, že malý mestský model Zoe sa nedočká novej generácie.

Elektrické automobily sú jednou z alternatív zelenej mobility. Nielen európske automobilky sa preto predháňajú v strategických plánoch, v ktorých odhaľujú plány na najbližšie roky: tie totiž majú často spoločného menovateľa, ktorým je počet nových elektromobilov. Výnimkou nie je ani francúzsky Renault, ktorý do roku 2025 plánuje predstaviť celkovo až 7 nových elektromobilov. Okrem toho budú v ponuke full-hybridy, plug-in hybridy a mild-hybridy. Jediný čisto spaľovací motor bude poháňať nafta a bude vyhradená len pre úžitkové vozidlá. No potom svet obletela správa, podľa ktorej sa má portfólio automobilky zbaviť malého mestského elektromobilu Zoe, ktorý patrí k tým najpredávanejším v Európe.

Fámu už oficiálne potvrdil aj nový šéf Renaultu Luca de Meo, podľa ktorého je vypustenie modelu z predaja súčasťou oznámenej stratégie. Koniec predaja sa plánuje na rok 2024, ako potvrdil analytik automobilového priemyslu Matthias Schmidt v príspevku na Twitteri.

Nebude to úplne bez náhrady

Elektromobily, paradoxne, dávajú najväčší zmysel práve v kategórii malých mestských áut, ktoré sú určené na krátke presuny po meste, kde jednoducho spaľovací motor bez akýchkoľvek pochýb ťahá za kratší koniec. Vie to aj Renault, a preto sa nechystá segment opustiť úplne. Namiesto Zoe sa tak v ponuke objaví znovuzrodený model Renault 5.

Novodobá “päťka” má na historickú predlohu odkazovať retro dizajnom a automobilka si od nej sľubuje zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu. Debut nového Renaultu 5 je naplánovaný na rok 2023, no predaje zrejme budú nadväzovať až na ukončenie výroby Zoe o rok neskôr.

Dizajn novinky má nadväzovať na koncept predstavený začiatkom tohto roka a poháňať ho má výhradne elektrická energia. S najväčšou pravdepodobnosťou bude Renault 5 využívať modulárnu platformu CMF-BEV, ktorá je určená práve pre malé automobily s elektropohonom. Platforma má vychádzať z aktuálneho Clia, ktoré stojí na zákaldoch CMF-B.

Renault si od zdieľania platformy medzi spaľovacími a elektrickými automobilmi sľubuje zníženie nákladov na vývoj a výrobu. Obe platformy majú podľa dostupných informácií zdieľať veľkú časť dielov, ktoré priamo nesúvisia s pohonom.

Exit mobile version