startstop

Prichádza 7-miestna Dacia Jogger. Cenovo dostupné rodinné auto. To však nie je všetko

Rumunská automobilka ku nám prichádza so svojim najpraktickejším modelom. Dacia Jogger odvezie sedem cestujúcich a pod prednou kapotou prekvapivo absentuje naftový motor. 

Automobilku pochádzajúcu z Rumunska každý pozná. Vždy sa jednalo o cenovo dostupnejšie vozidlá, ktoré majiteľom ponúkli veľkorysí vnútorný priestor. Po čiastočnej zmene dizajnových čŕt pri modeli Sandero sa v podobnom smere nesie aj nový model, Dacia Jogger.

Dacia Jogger
Kam patrí?

Nová Dacia Jogger v portfóliu rumunskej automobilke zastáva pozíciu rodinného vozu a stáva sa náhradou praktických modelov Dokker alebo Logan MCV. Dacia označuje nový model za štvrtý kľúčový pilier značky a zároveň uvádzajú, že do roku 2025 chcú priniesť ďalšie dve novinky.

Dacia Jogger
V duchu nového Sandera.

Šéf automobilky Denis Le Vot tvrdí, že vďaka všestrannosti, rekordnému priestoru, modularite a atraktívnemu dizajnu je nový model ako stvorený pre dobrodružstvá. Predná časť vozidla sa nijak výrazne nelíši od skôr predstaveného modelu Sandero, ale z profilu je to kríženec medzi vymierajúcou kategóriou MPV a kombi. Podľa výrobcu v zadnej časti potešia veľké presklené plochy a nezvažujúca sa línia strechy. To samo o sebe sľubuje rozmerné vnútorné priestory. Celková dĺžka vozidla dosahuje hodnotu niečo málo cez 4,5 metra a na šírku má takmer 1,8 metra.

Dacia Jogger
Dacia Jogger
Praktický interiér.

Celkové rozmery vozu majiteľom ponúknu možnosť voľby medzi päť alebo sedem miestnym variantom. Päť miestna verzia ponúka batožinový priestor o objeme 708 litrov, v prípade, že zvolíte sedem miestnu verziu sa musíte uspokojiť s batožinovým priestorom o objeme 565 litrov. Po vzhľadovej stránke, aj interiér je do veľkej miery inšpirovaný novým Sanderom. Za povšimnutie stojí zhodný multimediálny systém a taktiež dekor palubnej dosky. Za pozornosť stojí bezdrôtové Apple Carplay a Android auto. Praktickosť novej Dacie Jogger dokazuje aj množstvo odkladacích priestorov. V kabíne dokopy odložíte až 24 litrov potrebných vecí a to už je slušná hodnota.

Dacia Jogger
Dacia Jogger
Hybrid pod kapotou a slušné technológie.

Nový model je postavená na modernej platforme CMF-B, vďaka ktorej nový model ponúka slušné množstvo bezpečnostných a asistenčných systémov. Vodič sa môže spoľahnúť na automatické núdzové brzdenie, sledovanie mŕtveho uhla, asistenta rozjazdu do kopca, alebo dokonca parkovacieho asistenta. Novinka zatiaľ dostala litrový trojvalec s výkonom 81 kW/110 koní, ktorý je označovaný ako TCe 110. Alternatívou k tomuto motoru je prevedenie Eco-G, ktoré sa spolieha na LPG. Technické detaily zatiaľ nepoznáme, ale výkon by mal byť zhodný so Sanderom, teda 74 kW, čo je rovných sto koní. Dacia však avizuje, že v roku 2023 paletu motorov doplní o hybridný pohon. Vďaka tomu sa chce novinka stať najdostupnejším sedem miestnym vozidlom s hybridným pohonom. Smutní zostanú asi jedine fanúšikovia naftových motorov, lebo pri prezentácií o dízli nepadlo ani slovo.

Exit mobile version