startstop

Do rodiny Peugeot pribudne nový elektrický model e-308. Ponúkne dojazd viac ako…

Automobilový koncern Stellantis neustále rozširuje svoje portfolio o elektrické modely. Ďalším do poradia sa má stať Peugeot e-308. V prevedení hatchback aj SW dostane pod svoju kapotu elektromotor a pridá sa k hybridom a klasickým modelom so spaľovákom pod kapotou. Poďme sa spoločne pozrieť na viac detailov o plánovanej elektrickej “novinke”.

Nový plne elektrický model Peugeot e-308 dostane ako základ prepracovanú modulárnu platformu s názvom EMP2. Nesie aj označenie eVPM. Akumulátory dostanú nový typ oveľa viac efektívnejších článkov. Ich cieľom jednoznačne bude znížiť spotrebu a predĺžiť dojazd až na viac ako 400 kilometrov.

Nové zloženie batérie

Prekvapivo nízko nastavili v Peugeote kapacitu batérie pre nové modely e-308 a e-308 SW. Celková kapacita batérie sa dostane na hodnotu 54 kWh. Z toho využiteľných bude iba 50 kWh. Ak by sme sa preniesli do sveta benzínu, 50 kWh možeme prirovnať ako ekvivalent k 19 litrom benzínu. Zmenilo sa aj zloženie batérie, čo by mohlo priniesť vylepšenia, ako napríklad rýchlejšie nabíjacie časy – aj keď Peugeot ešte nepotvrdil všetky technické detaily.

Oficiálne informácie neuzreli svetlo sveta, ale šušká sa o využití nových typov článkov s označením NMC811. Majú vyšší podiel mangánu a niklu a podstatne menej kobaltu. Ak všetko pôjde ako má, ideálne by mohol mať Peugeot spotrebu zhruba na úrovni 12,5 kWh na 100 kilometrov.

Výbavy bezozmien

Očakávame, že záujemcovia o model Peugeot e-308 dostanú podobný rozsah úrovní výbavy ako v prípade Peugeot e-208. Ponuku by mala otvárať najlacnejšia špecifikácia Active Premium, ktorá porastie cez stupeň Allure Premium zameraný na pohodlie až po športovú vlajkovú loď GT Premium. Peugeot tiež potvrdil, že e-308 vznikne ako hatchback aj kombi, pričom praktickejšia ponuka zamieri do showroomov krátko po hatchbacku.

Rovnako ako v prípade ostatných verzii Peugeot EV, úroveň štandardnej výbavy by mala zostať identická medzi benzínovými a elektrickými verziami 308. Elektrický model dostane teda rovnakú štruktúru výbavy ako benzínový a hybridný rad. Ako taký by e-308 Active Premium mal prísť so 16-palcovými zliatinovými diskami, LED svetlometmi, zadnými parkovacími senzormi a 10-palcovým informačno-zábavným systémom.

Exit mobile version