startstop

Nový Fiat Doblo prichádza ako elektromobil. Zostal však verný aj spaľovákom

To, že koncernové značky medzi sebou nezdieľajú už len jednotlivé komponenty, ale už aj celé modely je v dnešnom svete bežná vec. Výnimkou nie je ani koncern Stellantis, ktorý nám predstavuje nový Fiat Doblo. 

V poradí už piata generácia automobilu Fiat Doblo patrí medzi stálice v kategórií menších úžitkových vozov, ale aj osobákov. Koncern Stellantis nám predstavuje hneď dve nové verzie. Jednou je klasická verzia so spaľovacími motormi a tá druhá, varianta e-Doblo zastupuje elektrické prevedenie tohto obľúbeného modelu.

Na ceste k plne elektrickej automobilke.

Samotná automobilka už nejaké elektromobily vo svojom portfóliu má. Medzi osobnými automobilmi je to mestský model 500e a ich najväčší model spomedzi osobných automobilov, MPV E-Ulysse. Ďalšie dva čisto elektrické modely ponúka automobilka v odvetví Fiat Professional. Nový model e-Doblo je tak ďalším krokom k plnej elektrifikácií, ktorú chce automobilka dosiahnuť do roku 2027.

Fiat Doblo
Máte na výber. 

Ako už býva zvykom pri takejto kategórii áut, nové Doblo bude dostupné hneď v troch verziách, a to Van, Crew Cab a Combi. Pokiaľ chcete siahnuť po variante so spaľovacím motorom, máte tri možnosti. Základ ponuky tvorí 1,5 litrový diesel, s výkonom 75 kW (101k), ktorý je na kolesá prenášaný cez manuálnu prevodovku. Rovnaký motor si môžete zaobstarať aj s vyšším výkonom, 96 kW (131k). V tomto prípade už máte na výber medzi manuálnou a osemstupňovou automatickou prevodovkou. V ponuke je jeden jediný benzínový agregát, o objeme 1,2 litra. Ten je naladený na výkon 82 kW (112k) a spriahnutý je opäť výhradne s manuálnou prevodovkou.

Fiat Doblo
Elektrický variant.

Čo sa elektrifikovaného e-Dobla týka, jeho elektromotor produkuje výkon rovných 100 kW (136k). Energiu tomuto motoru dodáva 50 kWh batéria. Maximálny točivý moment sa  zastavil na hranici 260 Nm. Keďže sa jedná o elektromobil, výrobca maximálnu rýchlosť stanovil na slabších 130 km/h. Podľa WLTP normy poskytne e-Doblo celkový dojazd na úrovni 280 km a na 80% kapacity batérie svoje auto prostredníctvom jednosmerného prúdu, maximálnym výkonom 100 kW nabijete za 30 minút. Elektrifikovaná verzia vodičovi ponúkne tri jazdné režimy a taktiež je dostupný v rovnakých troch variantoch karosérie.

Fiat Doblo
Praktické riešenia.

Úžitková verzia ponúka množstvo zaujímavých riešení. Napríklad Magic Cargo zväčší objem nakladacieho priestoru o 0,5 m3 a umožní naložiť predmety dlhé až 3,4m. Ďalej za zmienku stojí Magic Plug v prípade elektrickej verzie, kde môžete nabíjať potrebné náradie priamo z batérie vozu. V prípade civilnejšej verzie, pod názvom Magic Window nájdete separátne otvárateľné okno piatych dverí. Nezabudlo sa ani na bezpečnosť. Novinka ponúkne až 17 bezpečnostných funkcií a systémov, čo je zatiaľ najviac v histórií automobilky. Osobná verzia napríklad už v základnej výbave ponúka rozpoznávanie dopravného značenia, protikolízne brzdenie alebo systém sledujúci pozornosť vodiča. Výrobu oboch modelov automobilka zverila do rúk fabrike v Španielsku. Cenu a bližšie technické parametre si zatiaľ však necháva pre seba.

Exit mobile version