startstop

Už čoskoro sa dočkáme novinky od Sony Honda Mobility

Začiatkom tohto roka Sony a Honda oznámili, že vytvoria partnerstvo a vytvoria spoločnosť Sony Honda Mobility Inc. Nová spoločnosť sa v budúcnosti zameria na vývoj a predaj elektrických vozidiel. No a teraz predstavujú prvé plody svojej spolupráce.

Plánom novej spoločnosti, ktorá vznikla v roku 2022, je zapojiť sa do spoločného vývoja a predaja elektrických vozidiel na batérie s vysokou pridanou hodnotou a komercializovať ich v spojení s poskytovaním služieb mobility. Sony Honda Mobility Inc zverejnila informácie, že jej prvé auto predstavia v Las Vegas už 4. januára 2023. V ukážkovom videu spoločnosť poskytuje veľmi limitovaný pohľad na auto, pričom zdôrazňuje krivky prednej kapoty a bočné línie dverí. Odbornosť spoločnosti Honda v oblasti výroby znamená, že prevezme zodpovednosť za výrobu vozidiel. Sony prinesie na stôl digitálne služby pre budúcu platformu mobility.

Prvé kusy vzniknú v USA

Predobjednávky na nový automobil by sa mali spustiť od začiatku roka 2025. Samotný predaj by sa mal začať pred koncom roka 2025. Auto sa má vyrábať v severoamerickej továrni Hondy v USA. Práve v tejto továrni vzniknú prvé modely, ktoré sa dostanú na trh na jar 2026.

Firma hovorí, že sa zameria na tri aspekty, ktoré znamenajú autonómiu, rozšírenie a afinitu. Autonómia a s tým spojená autonómna jazda tretej úrovne je jedným z cieľov spoločného projektu. To znamená, že vodiči môžu dať ruky z volantu a venovať sa iným aktivitám. Rozšírenie sa zameria na poskytovanie väčšej zábavy prostredníctvom technológie virtuálnej reality a afinita, respektíve príbuznosť sa zameria na budovanie spoločnosti interaktívnej mobility.

Základ vo Vision S 02?

Spoločnosť Sony už skôr vyjadrila svoj zámer stať sa automobilovou značkou odhalením svojho koncepčného vozidla Vision S 02 na výstave CES v Las Vegas začiatkom tohto roka. Sedemmiestny prototyp SUV s dĺžkou 4,85 metra poháňa dvojica elektromotorov s celkovým výkonom 563 koní. Tento model ponúka zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako päť sekúnd. Technológia batérie, veľkosť a predpokladaný dosah zatiaľ neboli zverejnené.

Snímky interiéru Vision S 02 odhalili podobné dizajnové prvky ako pôvodný koncept značky Vision-S. Interiér dostal celoplošný displej s vysokým rozlíšením namiesto konvenčnej palubnej dosky a obrazovkami integrovanými do opierok hlavy pre cestujúcich v druhom rade. V strede tretieho radu nájdeme tiež otočný ovládač. Ten by mal slúžiť osobám na šiestom a siedmom sedadle ovládať audio alebo multimediálne funkcie. Či sa nový elektromobil od Sony Honda Mobility Inc inšpiruje Vision S 02 alebo nie, sa ešte len uvidí.

 

Vyjadrili sa aj jednotliví zástupcovia

V komentári k oznámeniu novej spoločnosti Toshihiro Mibe, riaditeľ, prezident, zástupca výkonného riaditeľa a generálny riaditeľ spoločnosti Honda Motor Co., povedal: „Sme veľmi radi, že sme podpísali dohodu o spoločnom podniku so spoločnosťou Sony. Sony má silné stránky v oblasti pokročilých digitálnych technológií a zdieľa našu túžbu prijať nové výzvy.“

Kenichiro Yoshida, generálny riaditeľ spoločnosti Sony, dodal: „Sme nadšení, že sme sa stretli s partnerom, spoločnosťou Honda, s rozsiahlymi globálnymi úspechmi a znalosťami, a že sme podpísali dohodu o spoločnom podniku medzi týmito dvoma spoločnosťami. V budúcnosti sa snažíme prispieť k evolúcii mobility kombináciou špičkových environmentálnych a bezpečnostných technológií spoločnosti Honda, schopností rozvoja mobility, technológií výroby karosérií vozidiel a skúseností s riadením popredajných služieb s našimi odbornými znalosťami v oblasti zobrazovania, snímania, telekomunikácií a zábavnej technológie“.

 

Exit mobile version