startstop

Neue Klasse od BMW prináša nový pohľad na elektromobilitu

Prichádza Neue Klasse! V rámci najnovšej štvrťročnej správy spoločnosť BMW oznámila, že na januárovom veľtrhu CES v americkom meste Las Vegas bude predstavený nový koncepčný automobil. Koncept nám poskytne ukážku budúcich elektromobilov BMW, ktoré nájdu svoje základy na vopred avizovanej a pripravovanej platforme s názvom Neue Klasse.

Podrobnosti o koncepte zostávajú zatiaľ veľmi limitované. BMW ale tvrdí, že auto s názvom „Vision Vehicle“ prinesie veľa noviniek do avizovanej Neue Klasse. To znamená, že môžeme očakávať podobné technické posuny ako priniesli aj predchádzajúce koncepty BMW Vision, ako napríklad Vision NEXT 100, i Vision Circular a M Vision NEXT.

Nižšie náklady a rýchlejšie nabíjanie

Nový koncept Vision Vehicle s najväčšou pravdepodobnosťou predstaví novú technológiu batérií BMW, ktorú ohlásili ešte v septembri tohto roka. BMW toto celé nazýva „round cell”, v preklade guľatá bunka. Ide o špeciálnu technológiu optimalizovanú pre už spomínanú platformu Neue Klasse. Nemecká firma uvádza 20-percentné zlepšenie hustoty energie, 30-percentné zvýšenie dojazdu a 30-percentné zvýšenie rýchlosti nabíjania. Zlepšený výkon tiež neprináša žiadne ďalšie náklady. BMW pritom tvrdí, že náklady na batériu sa v skutočnosti znížia až o 50 percent. To by mohlo viesť aj k optimalizácii cien.

S novou technológiou batérií na palube by pripravovaný koncepčný automobil mohol ponúknuť najväčší dojazd zo všetkých modelov BMW. Tento titul v súčasnosti zastáva BMW iX a jeho dojazd necelých 630 kilometrov. To by mohlo potenciálne znamenať maximálny dojazd cez zaujímavú hranicu 800 kilometrov. Pokiaľ ide o prvé sériové BMW, ktoré bude využívať platformu Neue Klasse, túto poctu získa plne elektrický nástupca úspešného radu 3.

Smelé plány a prísľub elektrickej budúcnosti

BMW tvrdí, že aktuálne ich predpovede naznačujú, že viac ako polovica celosvetového predaja automobilky bude pochádzať z batériových vozidiel. Pričom veľkú časť z nich predstavuje platforma Neue Klasse. Šesť tovární získa investície na výrobu novej batérie s okrúhlym článkom a tieto budú rozmiestnené po Európe, Číne a Amerike, aby sa znížili výrobné a dodacie náklady.

BMW sa tak chystá priniesť novinky, ktoré by mohli uľahčiť samotnej elektromobilite získať pevnejšiu pôdu pod nohami s lepším dojazdom a celkovo lepšou energetickou efektívnosťou. Či sa im to podarí, ukáže až samotná prax. Minimálne pozitívne znejú odhady a dáta, ktoré bavorská značka ponúkla. Snáď sa už čoskoro dozvieme viac.

Exit mobile version