startstop

Neviete sa dohodnúť na hudbe v aute? Qualcomm má riešenie

Americká technologická spoločnosť Qualcomm vytvorila koncept, ktorý má výrobcom automobilov ukázať potenciál svojej technológie novej generácie, digitálneho ekosystému, najmodernejšieho hlasového ovládania a špičkovej umelej inteligencie.

Koncept bol odhalený na výstave CES v Las Vegas. Je navrhnutý tak, aby predstavil novú firemnú technológiu Snapdragon Digital Chassis, ktorá vodičovi poskytne vysoko individualizovaný a intuitívny zážitok z jazdy. Je to zároveň príležitosť pre svetových výrobcov automobilov inovovať používateľské skúsenosti (user experiences) na novú generáciu, pričom sa budú v hojnom počte využívať cloudové dáta a umelá inteligencia (AI).

Po stránke dizajnu môžeme koncept zaradiť do kategórie štvordverových kupé-crossoverov. Ako väčšina moderných automobilov má prednú svetelnú lištu, panoramatické strešné okno a digitálne obrazovky v interiéri.

Služobníček

Čo je však dôležitejšie, koncept prezentuje fungovanie umelej inteligencie rozpoznávajúcej každého jednotlivca v aute a upravujúcej nastavenia podľa jeho preferencií. Reč je o funkciách ako klimatizácia, poloha sedadla, obsah infotainmentu a stave nedávno používaných aplikácií. Kabína je rozdelená do osobných zón, ktoré sú plne prispôsobiteľné náladám cestujúcich.

Každá zóna môže využívať individuálne nastavenia zvuku s prispôsobenou funkciou potláčania hluku, zónové telefónne hovory alebo potlačenie hluku motora. Integrované rozpoznávanie tváre a biometrické overovanie posádke umožňuje jednoducho nakupovať, inštalovať nové aplikácie či služby alebo zaplatiť za dopravné služby, ako je parkovanie alebo mýto.

Hlasové ovládanie a obrí displej

Vylepšený softvér hlasového ovládania poháňaný spoločnosťou Soundhound zjednodušil ovládanie dotykovej obrazovky. Medzi ďalšie značky, s ktorými Qualcomm spolupracuje na svojom novom systéme, patria Amazon Music, Bose, Zoom a herný dizajnér Vector Unit. Centrom pozornosti interiéru je širokouhlý, zakrivený displej s uhlopriečkou 55 palcov tiahnuci sa celou šírkou kabíny. Vznikol v spolupráci s taiwanskou technologickou firmou AUO a má vstavanú kameru pre videohovory. Displeje umiestnené vzadu umožňujú cestujúcim takisto uskutočniť videohovory alebo streamovať hudbu či filmy. V prípade nehody je možné zaznamenať zábery z okolia vozidla a uložiť ich do cloudu. To pomôže vodičom, manažérom vozových parkov, orgánom činným v trestnom konaní alebo poisťovniam správne posúdiť situáciu a zrýchliť konanie o náhrade škody.

Exit mobile version