startstop

Wuling Bingo Electric – čínsky “chrobák” je hotový, zaujať chce najmä dámy

Ako vyzerá “ľudový” čínsky elektromobil do mesta? Ukážeme vám.

O čínskych elektromobiloch píšeme v poslednej dobe oveľa častejšie. Je to spôsobené tým, že mnohé čínske automobilky expandujú na európske trhy, a preto je ich automobilová produkcia pre našincov zaujímavejšia. Väčšinou ale ide o luxusné sedany alebo drahé SUV so stovkami koní a cenou porovnateľnou s nehnuteľnosťami. Ako ale vyzerá “ľudový” čínsky elektromobil do mesta? Referenčným príkladom môže byť Wuling Bingo.

Na vývoji sa podieľali aj Američania

Wuling Bingo je elektromobil vyvinutý spoluprácou medzi SAIC, General Motors a Wuling Motors. To tomuto projektu dáva dostatočnú vážnosť a serióznosť. Jeho vonkajšie rozmery ho predurčujú na používanie najmä vo veľkých mestách. Bingo je dlhé 3950 mm, široké 1708 mm a vysoké 1580 mm. Rázvor osí kolies je dlhý 2560 mm. Elektromotor je uložený vpredu a môže mať výkon 40 alebo 68 koní. V oboch prípadoch je najvyššia rýchlosť limitovaná na postačujúcich 100 km/h.

Zákazník si môže vybrať medzi 17,3 kWh batériou alebo akumulátorom s kapacitou až 31,9 kWh. Podľa čínskych noriem táto kapacita vystačí vozidlu na prejdenie vzdialenosti 203, resp. až 333 km. Otvory na nabíjanie sa nachádzajú po oboch stranách vozidla. Kompaktné rozmery a roztomilý dizajn majú cieliť predovšetkým na tú nežnejšiu časť motoristického sveta.

Wuling Bingo sa začne predávať na čínskom trhu v marci tohto roka. Základná cena je stanovená v prepočte na 11.240 dolárov, vozidlo s väčšou batériou, silnejším motorom a v top výbave bude stáť 16.850 dolárov.

Ako vyzerá najpredávanejší elektromobil Číny?

Najpredávanejším elektromobilom v Číne je momentálne Wuling Hongguang Mini EV. To ale na rozdiel od Binga vyzerá ako paródia na automobil. Jeho vonkajšie rozmery sú len o niečo väčšie ako nákupný vozík v Tescu. Tento elektromobil uvedený na trh v roku 2020 je dlhý 2917 mm, široký 1493 mm a vysoký 1621 mm. Rázvor nedosahuje dĺžku ani 2 metre. Elektromotor s výkonom 27 koní poháňa predné kolesá. Najvyššia rýchlosť je 100 km/h, na jedno nabitie zvládne toto vozidlo prejsť vďaka batérii s kapacitou 13,9 kWh až 170 km.

Exit mobile version