startstop

Mercedes CLA decentne omladol. Prišla aj elektrifikácia

Po štyroch rokoch od predstavenia druhej generácie prešiel Mercedes CLA omladzovacou kúrou. Obe karosárske varianty decentne omladli, zásadnejšie zmeny sa však udiali v technológiách.

V októbri minulého roka sme sa dočkali modernizácie najmenšieho modelu z portfólia automobilky, Mercedesu triedy A. Tentokrát prišiel na rad aj najmenší model z kategórie športovo strihnutých modelov, Mercedes CLA a CLA Shooting Brake. Veľmi decentné zmeny autu prospeli, oveľa viac sa toho však odohralo v útrobách.

Čo je dobré, netreba meniť

Mercedes sa týmto určite riadi. Modernizovaný Mercedes CLA a CLA Shooting Brake omladol veľmi decentne. Teda aspoň čo sa vzhľadu týka. Nový predný nárazník pôsobí opäť o trochu viac dynamickejšie. Celkovo športovejšiemu výzoru napomáha aj prepracovaná maska chladiča, ktorá dostala agresívnejšie pôsobiaci hviezdicový vzor. Zmien sa dočkali aj predné svetlá s novou, vylepšenou vnútornou grafikou. V zadnej časti pri oboch karosárskych variantoch podčiarkuje športového ducha nový, mohutnejší zadný difúzor. S novou grafikou prichádzajú aj zadné svetlá a zákazníci majú po novom v konfigurátore na výber z trojice nových, 19-palcových diskov kolies. Facelift prichádza aj s dvojicou nových farieb karosérie, modrou spectral, a špeciálne pre modely CLA modrou hyper.

Decentne aj v interiéri 

V štandardnej výbave dostanete Mercedes CLA s dvojicou displejov. Pred vodičom sa nachádza ten menší s uhlopriečkou 7 palcov a väčším centrálnym s uhlopriečkou dlhou 10,25 palca. Za príplatok však dostanete oba displeje s veľkosťou 10,25 palca. Po novom má CLA nový volant, ktorý je už v základnej výbave potiahnutý kožou Nappa. Novinkou je možnosť nakonfigurovať volant v prevedení s umelou kožou ARTICO. Interiér teraz skrášľujú aj nové dekory tmavého karbónu, lipového dreva, alebo hnedého mikrovlákna MICROCUT, dostupného vo výbave AMG Line. V tejto výbave môžete po novom mať aj vyhrievaný volant. V základe dostanete sedadlá zo 100-percentne recyklovaných materiálov.

Najnovšia verzia MBUX

O tom, že infotainment modelov značky Mercedes patrí k špičke, niet pochýb. Teraz už aj CLA obsahuje jeho najnovšiu verziu. Systém ponúka tri štýly zobrazenia. Classic, Sporty alebo Discreet. Pre milovníkov hudby v spojení s novým MBUX Mercedes ponúka ozvučenie Burmester, rozšírené o technológiu Dolby Atmos, ktorá presnejšie a detailnejšie rozprestiera zvuk v interiéri. Schopnejší je teraz aj hlasový asistent, ktorý dokáže vysvetľovať niektoré funkcie vozidla a ponúka aj audio sprievodcu Tourguide. Nový Mercedes CLA ponúka tiež vylepšený Driver Assistance Package, ktorý po novom zvládne aj pozdĺžne parkovanie a 360-stupňovú vizualizáciu pomocou 3D snímok z kamier.

Mohutná elektrifikácia

Všetky benzínové motory s výnimkou vrcholných modelov AMG prešli elektrifikáciou. Všetky štvorvalce sú kombinované so 7 alebo 8-stupňovou automatickou dvojspojkovou prevodovkou DCT. Mild-hybridné motorizácie disponujú 48-voltovou architektúrou, ktorá poskytuje dodatočný výkon 10 kW. Pri plug-in hybridnej verzií CLA 250e Mercedes hovorí o zlepšenom využití uloženej energie a zároveň v automobilke zvýšili výkon elektromotora, a tak isto poskočil aj výkon integrovanej nabíjačky. Pre fajnšmekrov si v Nemecku pripravili špeciálnu limitovanú edíciu AMG Street Style Edition, ktorú rozpoznáte vďaka výrazným polepom a oranžovým akcentom. Z tejto série vznikne len 45 kusov.

 

Exit mobile version