startstop

Bugatti Chiron Profilee má najvyššiu cenovku na svete

Model Chiron môžeme označiť za úspech automobilky Bugatti. Dokonca sa im podarilo predať aj veľmi vzácny predsériový kúsok Bugatti Chiron Profilee a to za cenovku, z ktorej pôjdeme do mdlôb.

V aukcii vo Francúzsku sa predsériový kúsok Bugatti Chiron Profilee vydražill za neskutočných 9 792 500 eur. Jedným dychom však treba dodať, že táto cena nezahŕňa DPH. Tá vystrelí cenu tohto kúsku až na zhruba 12 miliónov eur. Generálny riaditeľ automobilky Bugatti-Rimac, Mate Rimac, tvrdí, že Chiron Profilee teraz drží svetový rekord ako najdrahšie nové auto predané v aukcii.

Jedinečné Bugatti Chiron Profilee premosťuje priepasť medzi bežným Chironom a Chironom Pur Sport. Jeho vývoj sa začal ešte v roku 2020. Aj napriek tomu, že Bugatti vedelo, že sa nemá stať sériovým vozidlom, automobilka projekt presadila a dokončila. Bugatti dokonca vypredala všetkých 500 kusov, ktoré má v pláne vyrobiť.

Výkon z inej dimenzie

Bugatti Chiron Profilee poháňaný motorom W16 Bugatti so štyrmi turbodúchadlami produkuje pôsobivých 1 476 koní (1 100 kW). Táto beštia sa môže pochváliť impozantným zrýchlením, ktoré dosahuje 100 kilometrov za hodinu len za 2,3 sekundy. V porovnaní s Pur Sport dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 380 km/h. Tento kúsok však má na rozdiel od modelu Pur Sport tuhšie pružiny a zadnú nápravu so zvýšeným negatívnym odklonom.

Chiron Profilee sa môže pochváliť aj jedinečným dizajnom s väčšími otvormi na prívod vzduchu vpredu. Dostal tiež prepracovaný predný splitter, ktorý zvyšuje prítlak prednej nápravy a zväčšenú mriežku chladiča. Karoséria auta dostala lakovanie v odtieni Bleu Royal Carbon s priznanými uhlíkovými vláknami. Krásne disky kolies sú jedinečne lakované, aby sa odlíšili od akéhokoľvek iného Chironu. Interiér vozidla vytvorili z viac ako 2 500 metrov kožených pásov, ktoré dotvárajú pocit plnohodnotného luxusu a unikátnosti.

Unikát nad unikát

Za zmienku ešte určite stojí, že Chiron Profilee môžeme v rámci exkluzivity zaradiť na ten istý stupienok ako model La Voiture Noire. Podľa niektorých odborníkov sa model Chiron Profilee radí svojou unikátnosťou pred La Voiture Noire. Ide totiž o úplne posledné nové Bugatti vybavené motorom W16. Vďaka týmto informáciám dostáva cenovka tohto modelu ako také opodstatnenie.

 

Exit mobile version