startstop

Lamborghini sa nechce rozlúčiť s motorom V12, postavilo kupé Invencible a roadster Auténtica

Niekoľko týždňov pred debutom prvého hybridného superšportiaka Lamborghini už zrejme skutočne naposledy oslavuje svoj známy atmosférický motor V12 jedinečnými modelmi. Kupé Invencible a roadster Auténtica vzniknú iba po jednom exemplári. 

„Motor V12 je jedným z pilierov histórie a úspechu našej značky,“ povedal Stephan Winkelmann, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Automobili Lamborghini. „Keďže smerujeme k prijatiu novej éry hybridizácie, toto je spôsob, akým Lamborghini oslavuje atmosférický V12. Dvoma vozidlami, ktoré dokonale reprezentujú náš koncept dokonalosti v personalizácii.”

Odkazy na modely nedávnej minulosti

Automobily navrhlo Lamborghini Centro Stile ako kvintesenciu maximálnej kreativity s využitím platformy s motorom V12, odrážajúc dizajnové prvky, ktoré prispeli k firemnej identite značky Lamborghini a zároveň čerpajú inšpiráciu z pretekárskej dráhy. Invencible a Auténtica vzdávajú hold majstrovským dielam dizajnu Lamborghini rokov minulých. Veľké zadné krídlo má pripomínať ľahkonohé Sesto Elemento, letecký štýl niektorých prvkov exteriéru aj interiéru odkazuje na Reventón a aerodynamická dokonalosť vyladená do extrému je zase poctou pre model Veneno.

„Vytvorili sme dve autá s vlastným jedinečným charakterom, inšpirované okruhovými dňami a prostredím vysokooktánových benzínových motorov,“ povedal Mitja Borkert, vedúci dizajnu Automobili Lamborghini. Obe nové autá zdieľajú monokok z uhlíkových vlákien z Aventadoru a celokarbónovú karosériu. Kapota kopíruje túto časť karosérie modelu Essenza SCV12. Podobné je to aj s výrazným predným splitterom s vertikálnymi vzperami navrhnutými tak, aby čo najefektívnejšie riadili prúdenie vzduchu.

Šesťuholník, známy motív moderného dizajnu značky Lamborghini, je integrovaný do charakteristických vizuálnych prvkov vozidla, počnúc nápadnou zostavou predných a zadných svetiel zvýraznených LED dynamickými svetlami. Interiéru oboch áut dominujú čisté línie s minimalistickou palubnou doskou vylepšenou šesťhrannými vetracími otvormi vytlačenými na 3D tlačiarni. Absencia prístrojového vybavenia na palubnej doske podčiarkuje ľahkosť kabíny a sústredenie pozornosti na čistý pôžitok z jazdy. Samotný kokpit je orámovaný uhlíkovými vláknami s digitálnym displejom so špeciálnou grafikou pre každé auto.

Lamborghini Invencible

Kupé Invencible charakterizuje jemný kontrast medzi dominantným odtieňom červenej Rosso Efesto a prvkami z karbónu ako napríklad prahy či rámy dverí. Na vyklápajúcich sa dverách sa nachádzajú dve výrazné šesťuholníkové trikolóry talianskej vlajky. Podobný motív sa nachádza aj na obloženiach dverí a volante.

Lamborghini Auténtica

Roadster Auténtica sa vyznačuje farbou karosériou Grigio Titans s detailmi v matnej čiernej a odtieňom Giallo Auge. Táto farba sa opakuje na brzdových strmeňoch aj na kľúčových aerodynamických prvkoch. Patrí k nim predný splitter a zadné krídlo lemované párom plutiev. Profil auta je jedinečný vďaka dvom kupolám s integrovanými ochrannými rámami, inšpirovanými historickými pretekárskymi vozidlami s otvorenou strechou.

Invencible a Auténtica by mali byť už skutočne úplne posledné autá vyrobené značkou Lamborghini, ktoré sú vybavené 12-valcovým 6,5-litrovým motorom uloženým pozdĺžne vzadu pred prechodom do hybridnej éry. Posledný pozdrav odchádzajúcej hnacej jednotke Lamborghini poskytuje výkon 780 koní a maximálny krútiaci moment 720 Nm pri 6 750 ot./min. Spojený je so sedemstupňovou automatickou prevodovkou a obe vozidlá disponujú pohonom všetkých štyroch kolies.

Exit mobile version