startstop

Seriálová “Zmija” našla svojho nového majiteľa

Pamätáte si na seriál s názvom Zmija? Aj keď od jeho vysielania v televízii už ubehlo zopár slušných rokov, návrat k špeciálnemu a zázračnému autu oživí spomienky na niečo, na čo sme pozerali so zatajeným dychom pred televíznou obrazovkou.

Seriál Zmija patril medzi tie, ktoré si pravdepodobne našli svoje miesto v pamätiach ľudí narodených v 90. rokoch a skôr. Červený Dodge Viper sa stal snom mnohých z nás. Viper RT/10 sa dokázal premieňať na strieborný bojový model s názvom „Defender“ a bojovať proti zlu. Ideálne sci-fi spojené s poriadnym kusom amerického „muscle car“.

V10 nahradil V8

Prvú sériu tohto seriálu natočili ešte v roku 1994. Po dvojročnej pauze si však tvorcovia povedali, že natočia ešte ďalšie tri série tohto seriálu. Celkovo sa vyrobilo 14 filmových exemplárov bojového Dodge Viper pre účely natáčania. Niektoré z nich boli, bohužiaľ, iba statickou maketou, iné však dostali všetko na to, aby mohli plnohodnotne jazdiť.

Špeciálny strieborný model dostal predĺžené šasi z modelu Viper RT/10 z roku 1993. Pod kapotou sa pôvodne nachádzal atmosferický 10-valec s objemom rovných 8 litrov. Tento motor však nahradil o niečo menší motor V8 s objemom 5,9 litra. Manuálnu päťstupňovú prevodovku nahradil v seriálovom kúsku automat.

Zdroj: Bring a Trailer
Podieľal sa aj Chrysler

Pre účely seriálu si tvorcovia nechali vyrobiť na zákazku sklolaminátovú karosériu, ktorú upevnili na už spomínané šasi. Pôvodný koncept bojového modelu si prešiel vývojom v automobilke Chrysler. Stavbu týchto unikátnych modelov na základe tohto konceptu prevzala spoločnosť Unique Movie Cars z Las Vegas v Nevade.

Vozidlo dostalo špeciálny bodykit s predným nárazníkom pripomínajúcim tvar tesákov. Nesmeli chýbať ani bočné prahy, v ktorých svoje miesto našli rakety. Nebolo to však iba o unikátnych prvkoch. Z pôvodného modelu zostali aj 17-palcové trojlúčové disky s dvojakým rozmerom vpredu aj vzadu. Veľkosť predných pneumatík bola 275/40 a vzadu obuli veľkosť 335/45.

Slušná cena za unikátny kúsok

Súčasťou tohto bodykitu sa stala aj vypuklá strecha a manuálne výsuvný zadný spojler. Karoséria dostala špeciálny viacvrstvový strieborný lak. Späť ale k zadnému spojleru. Tento spojler neplnil aerodynamickú funkciu. Jeho úlohou bolo skryť viečko palivovej nádrže. Interiér dostal čierno-šedé sedadlá s dobrým bočným vedením a po stranách nesmeli chýbať nápisy „Defender“. Palubnú dosku zdobia obrazovky počítačov, ktoré sú však nefunkčné.

Tento seriálový model sa dostal do predaja v USA a za zmienku stojí jeho veľmi nízky nájazd. Za posledných 30 rokov prešiel niečo cez 190 míľ, v prepočte ide o 300 km. Pravých fanúšikov seriálu Zmija však neodradí ani fakt, že rakety umiestnené v bočných prahoch nefungujú. Vozidlo nakoniec vydražili za slušných 141 tisíc dolárov. Ak by bola „Zmija“ znovu v aukcii, prihodili by ste?

Zdroj: Bring a Trailer
Exit mobile version