Domov News Má padák a pri zrýchlení dvíha predné kolesá. Dodge odhalil diabolský Challenger

Má padák a pri zrýchlení dvíha predné kolesá. Dodge odhalil diabolský Challenger

Dodge v Las Vegas predstavil najrýchlejší a najvýkonnejší sériovo vyrábaný muscle car na svete. Rýchla jazda v novom Challengeri spôsobuje fyzickú bolesť. 

Dodge Challenger SRT Demon 170 ako znie celý názov tohto auta, je v poradí 7. a posledným modelom zo špeciálnej edície „Last Call“. Tá vznikla ako rozlúčka Challengeru s benzínovými motormi, pretože aj typické muscle cars prejdú už čoskoro na elektrický pohon. Dodge kvôli predstaveniu uvedeného auta zorganizoval na Las Vegas Motor Speedway motoristické podujatie venované športovým vozidlám značky Dodge s názvom Dodge Last Call Powered by Roadkill Nights Vegas, kde novinku tisíckam fanúšikom predstavil nielen staticky, ale aj v prostredí, kde to Challengeru pristane najviac – na rovinke dlhej štvrť míle.

Pôvodný sériový osemvalcový motor HEMI s objemom 6,2 litra bol vyladený tak, aby po natankovaní paliva E85 disponoval najvyšší výkonom 1025 koní (900 koní pri palive E10). Vývoj motora nakoniec zhltol oveľa viac peňazí ako plánoval pôvodný rozpočet. Vývojovému tímu počas testovania vybuchlo hneď niekoľko pohonných jednotiek, ale presvedčenie postaviť niečo veľkolepé bolo nakoniec silnejšie. Napríklad len cez nové vstrekovače benzínu dokáže pretiecť viac paliva, ako môže typická sprchová hlavica dávkovať vodu. S takto potentným motorom zrýchli z 0 na 96 km/h za 1,66 sekundy a na posádku vyvinie preťaženie presahujúce 2 g.

0-400 metrov pod 9 sekúnd 

Challenger SRT Demon 170 sa tak stáva najrýchlejším vozidlom, aké kedy bolo vyrobené vo viac ako 100-ročnej histórii značky. Je zároveň prvým automobilom z továrenskej výroby, ktorý prekonal štvrť míle pod deväť sekúnd s certifikáciou National Hot Rod Association (NHRA). Stopky sa zastavili na hodnote 8,91 sekundy. Zároveň od tejto asociácie dostane ban na zúčastnenie sa rýchlostných pretekov pod hlavičkou NHRA, pretože na takéto rýchlosti musia byť súťažné vozidlá vybavené bezpečnostnou klietkou a padákom. Ten sa však nachádza v ponuke príslušenstva.

Výroba modelu Dodge Challenger SRT Demon 170 sa začne v lete tohto roku a bude obmedzená na maximálne 3 300 kusov. 3000 kusov bude určených pre USA a 300 pre Kanadu. Cena je stanovená na sumu 96 tisíc dolárov.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 20

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNahradí Sportage? Kia pripravuje ďalší elektromobil, EV5 sa začne predávať najprv v…
Nasledujúci článokWraith Black Arrow odkazuje na Thunderbolt a lúči sa s V12