startstop

Ako si Porsche predstavuje športové auto budúcnosti? Dozvieme sa to…

športové auto budúcnosti

Automobilový priemysel si prechádza veľkou revolúciou a s pravdepodobnosťou sa jej nevyhnú ani ostrejšie modely. Ako si to svoje športové auto budúcnosti predstavuje Porsche, nám odhalí už o niekoľko dní. Bude to hybrid alebo elektromobil?

Porsche patrí k ikonám automobilového sveta. Vznik automobilky sa datuje do roku 1931, no prvý cestný automobil s logom Porsche vznikol až v roku 1948. Aby sme boli presní, písal sa 8. jún daného roka, kedy typ 356 dostal povolenie do cestnej premávky. Presne o 75 rokov neskôr, kedy bude automobilka zo Stuttgartu oslavovať toto výročie, nám ukáže svoje športové auto budúcnosti.

Na ôsmeho júna tohto roka, teda o pár dní, si Porsche pripravilo špeciálne hodinové podujatie, ktoré bude naživo vysielané do celého sveta. Bude oslavou spomínaného míľnika a vysielané bude v nemeckom aj anglickom jazyku o 21:40 stredoeurópskeho letného času. Súčasťou osláv bude všetko od hudby, svetiel a choreografie s minulými aj súčasnými modelmi.

Hybridná 911 či hyperšport?

Najlákavejším bodom programu bude určite odhalenie vízie športových vozidiel Porsche budúcnosti. V tejto chvíli toho veľa nevieme, no automobilka možno odkazuje aj na dlho avizovaný model 911 ST. Ten by mal byť oslavou minulých modelov, avšak s moderným nádychom. Slovíčko vízia však naznačuje, že očakávaná novinka bude skôr konceptom než sériovým modelom.

V posledných rokoch odhalilo Porsche pomerne veľa konceptov s označením Vision a prakticky všetky mali jeden charakteristický znak. Boli elektrifikované. Očakáva sa preto, že ich ochutnávka športového auta budúcnosti nebude v tomto ohľade vyčnievať z radu. Niektoré špekulácie zároveň tvrdia, že nemecká značka by mohla predčasne odhaliť elektrický variant typu 718, ktorý sa na trh dostane v roku 2025. Iné zas, že pôjde o prvé predstavenie hybridnej 911-tky, o ktorej sa hovorí už dlhé roky a jej príchod potvrdil aj samotný šéf značky.

V hre by teoreticky mohlo byť aj odhalenie konceptu, z ktorého by mal vychádzať nástupca ikonického hyperšportu 918 Spyder. Tejto možnosti však príliš veľké nádeje nedávame, nakoľko samotné Porsche pred časom oznámilo, že nový hyperšport sa v dohľadnej dobe neobjaví, pretože sa najprv musia vyvinúť nové batérie. Nuž, hádať môžeme donekonečna. Nechajme sa prekvapiť s čím Porsche príde už 8. júna.

Exit mobile version