startstop

Aj teplomer vášho auta môže klamať. Viete prečo?

Možno to poznáte. Nastúpite do vášho auta a teplomer ukazuje nezmyselne vysokú teplotu. Nejde o to, že by teplota vo vašom aute počas horúcich letných dní nebola vysoká, ale údaj, ktorý ukazuje palubný teplomer, nemusí byť vždy správny. Viete ako funguje tento „autoteplomer“? A viete aj to, že to teplomer v podstate ani nie je?

Teplomer, respektíve zobrazenie vonkajšej teploty, vie počas rozličného počasia celkom pomôcť. Nie vždy vám ale poskytne presný údaj. Na začiatok treba upresniť terminológiu. V prípade automobilov nejde vôbec o teplomer, ale o takzvaný termistor. Ten v podstate plní podobnú funkciu, iba je trošku menej zložitý a hlavne cenovo menej náročný.

V lete môže skresľovať

Nemôžeme považovať za jeho hlavnú úlohu ukazovať na desatiny presnú teplotu. Jeho funkcia pozostáva skôr z varovania vodiča pri prudkom poklese teploty v zime pred hroziacou námrazou. A práve k tomuto je ideálny termistor. Jeho miesto nájdeme vo väčšine prípadov niekde v partiách za predným nárazníkom, najčastejšie na ľavej strane.

Jeho pozícia blízko vozovky spôsobuje často skresľovanie teplôt. Najmä v horúcich letných mesiacoch, kedy sa asfalt, ale aj karoséria vozidla, dokáže rozpáliť na neskutočné teploty. Preto sa častokrát stáva už aj v našich končinách, že na palubnej doske vidíme teploty presahujúce aj 50°C. Ako to však už zvykom býva, po krátkej jazde vďaka prúdeniu vzduchu príde k úprave teploty na reálnejšie hodnoty.

Ideálny pomocník do zimy

Poďme sa však pozrieť na hlavný dôvod využitia termistora a jeho pozície blízko vozovky. V zimných mesiacoch sa z termistora stáva spoľahlivý pomocník, ktorý dokáže pomerne jednoducho odhaliť teploty okolo bodu mrazu, a tak upozorniť na hrozbu poľadovice na ceste. A práve pri poľadovici môže mať informácia o vonkajšej teplote zásadný význam na spôsob jazdy a mnohokrát aj zachrániť zdravie či peňaženku.

Ak teda pri najbližších návaloch horúčav nájdete na displeji v aute teploty nad 50°C, berte to s rezervou. No a v zime si spomeňte na užitočného pomocníka, ktorý dokáže urobiť cestu o niečo bezpečnejšou.

Exit mobile version