Domov Lifestyle Vodiči pozor aj na tieto zimné nástrahy, zima a mráz nie sú...

Vodiči pozor aj na tieto zimné nástrahy, zima a mráz nie sú jedinou hrozbou.

Zimnú sezónu nesprevádzajú len teploty pod nulou, ale aj zvýšená vlhkosť, šmykľavá, zablatená alebo hrubou nádielkou snehu pokrytá vozovka.

Riadenie vozidiel si vyžaduje zvýšenú pozornosť, trpezlivosť a neraz až predvídavosť – aké ďalšie prekvapenie sa skrýva na uzimenej vozovke? Zima na cestách je len vtedy krásna, keď na ňu detailne pripravíme aj svoje vozidlo. V tomto článku informujeme vodičov o takých zimných problémoch, o ktorých sa vraví pomenej.

Pneumatiky ako najzaťaženejšia časť vozidiel

A v zime to platí dvojnásobne! Výtlky a obrubníky bývajú pokryté snehom, námrazou a neraz aj blatom. Menej ich vidieť, ale oveľa citeľnejší je už náraz. Čím je silnejší, tým hrozí autu oveľa viac ako len narušená geometria. Vodič môže rátať s poškodenými ráfikmi alebo s vydutím na pneumatike.

Predpokladaným nepríjemným dôsledkom po náraze môžu zabrániť kryty kolies, správne namontované puklice. Podmienkou ich ochrannej funkcie je dostatočne silná a nastaviteľná pružina. Tým by však nemala byť ohrozená jednoduchá a rýchla montáž ani dodatočná starostlivosť a údržba. Na týchto kvalitách bazírujeme už len preto, že kolesá sú ako jediné v priamom a najvyťaženejšom kontakte s vozovkou.

Zvýšená vlhkosť vzduchu

Tá je prirodzeným dôsledkom vlhkej až mokrej obuvi, šiat a ostatných vecí, ktoré so sebou nosíme do áut. Ideálne, ak sa čo najskôr zbavíme vody z podlahy a rovnako dôsledne kontrolujeme tesnosť chladiaceho systému a líšt okien. Zatekanie do auta si okamžite nevšimneme! Preto je neraz lepšie pred sezónou investovať do nového tesnenia a doplniť výbavu o ďalší ochranný prvok. Sú to deflektory ako protiprievanové clony. Týmto sa však ich využitie nekončí. Poskytujú prirodzenú cirkuláciu vzduchu za dažďa a aj počas sneženia. Vetráte tak za každého počasia, nepociťujete chlad ani nepríjemnú zimu.

Pred zimou nezabúdame ani na komponenty citlivé na nízke teploty a zvýšenú vlhkosť. Je to batéria a štartér, ktoré neraz hneď ráno skrížia naše plány.

Nejde naštartovať a nevidieť cez zamrznuté okná? Už vieme, že zima je tu!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW ohlásil príchod elektrickej verzie modelu California. Ako bude vyzerať?
Nasledujúci článokToto sú automobilky o ktorých ste (zrejme) nikdy nepočuli.