startstop

200 koní a spotreba pod 5 l/100 km. Renault Austral má nový motor

Renault začiatkom tohto roka uviedol na trh nové SUV – model Austral. Moderný automobil s až 32 rôznymi asistenčnými systémami či riadením všetkých kolies si rýchlo našiel priazeň zákazníkov. Tí teraz dostali širšie možnosti výberu pohonných jednotiek, pretože Austral teraz prichádza s novým hybridom.

Pripomeňme si, že Austral je prvým modelom v ponuke Renault, ktorý využíva novú platformu aliancie označenú ako CMF-CD. Platforma je navrhnutá tak, aby podporovala rôzne typy hybridizácie, čím umožňuje vybaviť Austral inovatívnymi elektrifikovanými pohonnými jednotkami: vrátane plne hybridného motora E-Tech či mild-hybridným motorom s 12V batériou.

Hybridný pohon E-Tech ponúka kombinovaný výkon 200 koní a podľa Renaultu aj najlepší pomer spotreby paliva a výkonu na trhu. Napríklad z 80 na 120 km/h zrýchli za 5,6 sekundy. Plne hybridná technológia E-Tech, vyvinutá a patentovaná inžiniermi spoločnosti Renault, je skutočným koncentrátom inovácií a zachováva si svoju dômyselnú architektúru. Kombinuje spaľovací motor, dva elektromotory (e-motor zabezpečujúci elektrický pohon a nabíjanie batérie a vysokonapäťový štartér-generátor, ktorý spúšťa spaľovací motor, radí prevodové stupne a pomáha dobíjať batériu), centrálnu trakčnú batériu a inteligentnú viacrežimovú automatickú prevodovku.

Foto: Jakub Šuplata
200 koní a spotreba pod 5 litrov

Nová generácia plne hybridného motora E-Tech pre Austral obsahuje nový 1,2-litrový trojvalcový benzínový motor s turbodúchadlom s výkonom 96 kW, krútiacim momentom 205 Nm a účinnosťou na úrovni až 41 %. Je kombinovaný s výkonnejším elektromotorom (50 kW a 205 Nm), lítium-iónovou batériou s väčšou kapacitou (2 kWh/400 V) a prevodovkou, ktorá kombinuje dva prevodové stupne pre hlavný elektromotor a štyri prevodové stupne pre spaľovací motor.

Rekuperácia (nastaviteľná v 3 stupňoch) v kombinácii s vysokou kapacitou lítium-iónovej batérie a účinnosťou systému E-Tech optimalizuje spotrebu. To znamená, že až 80 % času jazdy v meste možno stráviť v plne elektrickom režime, pričom úspora paliva v mestskom cykle dosahuje až 40 % v porovnaní s ekvivalentným spaľovacím motorom. Vďaka tomu ponúka Austral E-Tech najlepšiu spotrebu paliva a emisie CO2 vo svojej triede (od 4,6 l/100 km a 104 g CO2 /km).

Renault Austral E-Tech stojí vo výbave Techno 36.100 €, vo výbave Iconic 39.600 € a vo výbave Esprit Line 40.800 €.

TEST Renault Austral 1,3 TCe – Francúzi to Nemcom opäť natreli

Exit mobile version