startstop

Volvo onedlho skončí s výrobou naftových motorov

Pokiaľ túžite po modeli švédskej automobilky s naftovým motorom, poponáhľajte sa. Volvo s naftou končí už od začiatku nasledujúceho roka a prechádza na elektromobily.

Tradičná švédska automobilka mnohým fanúšikom láme srdce. Od budúceho kalendárneho roka totiž Volvo s naftou končí. Aj keď tomu všetko nasvedčovalo a Volvo ponúkalo dieselové motory len v niekoľkých vybraných modeloch, nikto nečakal, že toto razantné rozhodnutie príde tak skoro. Preto, pokiaľ sa obzeráte po tejto značke so vznetovým agregátom pod kapotou, mali by ste sa poponáhľať.

Foto: Volvo
Climate Week

Automobilka toto svoje rozhodnutie, po ktorom mnohí fanúšikovia zostali v smútku, oznámila na svojich stránkach počas podujatia Climate Week, ktoré sa už od roku 2009 každoročne koná v New Yorku. Podľa slov automobilky sa Volvo stane jedným z prvých tradičných výrobcov automobilov, ktorý sa odhodlal k takémuto kroku. Švédska automobilka už pred dvoma rokmi avizovala, že do roku 2030 prejde vo svojich dostupných modeloch plne na elektrický pohon.

Foto: Volvo
Nafta v úzadí

Podľa štatistík z roku 2019 tvorili autá s naftovými motormi väčšinu predaných exemplárov po celom svete. Avšak podľa štatistík z minulého roka je nafta na ústupe. V roku 2022 bolo len 8,9 percenta všetkých predaných áut značky Volvo s dieselovým motorom pod kapotou. Samotná automobilka sa nechala počuť, že až 33 percent všetkých predaných vozov v prvom štvrťroku 2023 boli buď elektrické alebo s hybridným pohonom. Škandinávska automobilka je tak na dobrej ceste k svojim cieľom, a to stať sa jednou z prvých tradičných automobiliek, ktoré presedlali zo spaľovacích motorov na elektromotory do roku 2030.

Foto: Volvo
Pripravia sa o klientelu?

Mnoho ľudí na švédsku automobilku zanevrelo, keď ju v roku 2010 odkúpila od amerického Ford Motor čínska skupina Geely. Ďalším klincom do rakvy bolo pre Volvo obmedzenie maximálnej rýchlosti na 180 km/h. Táto automobilka je mnohými považovaná za najbezpečnejšiu značku zo všetkých a aj takéto obmedzenie zvyšuje bezpečnosť. Oznámenie predaja len elektrických modelov od roku 2030 automobilke na reputácii v mnohých očiach tiež nepridalo, a takéto tvrdé vyškrtnutie naftových motorov môže automobilku pripraviť o ďalších potencionálnych zákazníkov.

Foto: Volvo
Exit mobile version