startstop

V Bratislave sa začal vyrábať nový Superb, boli sme pri tom

Štyri týždne po svetovej premiére spustila spoločnosť Škoda Auto v bratislavskom závode koncernu Volkswagen výrobu štvrtej generácie modelu Superb. Presunom jeho výroby z Kvasín sa uvoľnia výrobné kapacity tamojšieho závodu, ktoré sa využijú na výrobu modelu Octavia. 

Uvedenie novej generácie modelu na trh je pre všetkých zamestnancov vždy výnimočný okamih. A pre nový Superb to platí dvojnásobne, pretože v rámci takzvaného projektu Beta+ prebiehal spoločný vývoj modelov Škoda Superb a Volkswagen Passat pod vedením spoločnosti Škoda. Dobre zvládnutá realizácia projektu a presun výroby modelu Superb do Bratislavy sú dôkazom vysokej kvalifikovanosti a odbornosti zamestnancov Škoda Auto. S novou generáciou nášho úspešného vrcholného modelu so spaľovacím motorom tak využívame aj významné synergie. Úprimne ďakujem všetkým kolegom, ktorí veľkým pracovným nasadením prispeli k tomuto projektu,“ uviedol Andreas Dick, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť Výroby a logistiky.

Foto: Škoda

Rozhodnutie o výrobe štvrtej generácie modelu Superb v bratislavskom závode bolo oznámené už v novembri 2020. Tento krok je súčasťou projektu Beta+, ktorý je zameraný predovšetkým na využitie synergií vo výrobnej sieti a ďalšie zvýšenie efektívnosti. Škoda Auto bola zodpovedná za kompletný vývoj modelov Škoda Superb a Volkswagen Passat a ich výroba bude prebiehať na rovnakej linke. Presunom modelu Superb do Bratislavy vytvorí Škoda kapacitu pre výrobu automobilov typu Octavia v závode v Kvasinách od leta 2024. To zároveň umožní vyrábať viac elektromobilov v závode v Mladej Boleslavi.

Foto: Škoda
Rozsiahla prestavba

Výroba modelu Škoda Superb na Slovensku sa začína karosárskymi dielmi. Mnohé z nich sa lisujú v bratislavskom závode a kompletizácia prebieha v novej karosárni. Hala bola predtým nevyužívaná, preto prešla kompletnou premenou. Za necelé dva roky tu nainštalovali viac ako 500 najmodernejších výrobných strojov a ovládacích riadiacich zariadení spolu s pokročilou technológiou lepenia dielov. Dôležité bolo aj nadviazanie spolupráce s novými dodávateľmi. Okrem toho bola montážna hala rozsiahlo prestavaná. Samotná linka sa predtým nepoužívala na výrobu plug-in hybridných vozidiel, ale len na výrobu konvenčných modelov Škoda a Volkswagen. Komplexná modernizácia výrobnej haly tak zahŕňala inštaláciu automatizovaných manipulačných zariadení, priemyselných kamerových systémov a ďalších technológií pre montážnu linku. Okrem toho bola oblasť výroby podvozkov upravená tak, aby sa na tej istej linke mohli vyrábať aj plug-in hybridné verzie.

Foto: Škoda

Veľkou premenou prešla aj lakovňa, čím sa dosiahlo zlepšenie ekologických parametrov. K ekologickejšej prevádzke prispelo napríklad zavedenie nových lakovacích kabín vybavených modernými systémami cirkulácie vzduchu so schopnosťou zachytávať prchavé organické látky.

Viac o novej generácii modelu Superb si môžete prečítať TU.

Exit mobile version