Domov News Škoda Superb oficiálne: technika, motory, výbava

Škoda Superb oficiálne: technika, motory, výbava

Nová Škoda Superb Combi. Foto: Škoda

Škoda dnes oficiálne odhalila štvrtú generáciu modelu Superb. Predávať sa bude vo verzii liftback aj kombi a zachová si benzínové aj naftové motory. Vo verzii plug-in hybrid prejde na elektrický pohon vyše 100 km.

Nová generácia prichádza s maskou chladiča, ktorá je spolu s logom Škoda na kapote a lištami predného nárazníka vyvedená v novom odtieni Dark Chrome. Vďaka radu úprav má nový Superb lepšiu aerodynamiku. Hodnota súčiniteľa odporu vzduchu Cx verzie liftback je 0,23 a u kombi 0,25, čo predstavuje zníženie o 10, resp. 15 %.  Elektricky ovládaná aktívna žalúzia za prívodom vzduchu v prednom nárazníku reguluje prúdenie podľa potreby chladenia motora. Ďalším aktívnym automaticky riadeným prvkom je systém chladenia predných bŕzd využívajúci prúdenie vzduchu zabezpečované ventilátorom chladiča. Optimalizované deflektory pred prednými kolesami a modernizované kryty podvozku zase zlepšujú prúdenie vzduchu pod vozidlom.

Škoda Superb
Foto: Škoda
Dizajn
Superb môže byť vybavený Matrix-LED prednými svetlometmi druhej generácie, pre výbavový stupeň L&K sú tieto svetlá štandardom. V každom svetlomete sú vedľa seba umiestnené dva Bi-LED moduly, jeden pre stretávacie a druhý pre diaľkové svetlá. Medzi nimi sa nachádza kryštalicky tvarované statické svetlo pre prisvecovanie do zákrut. Oba Bi-LED moduly obsahujú celkom 36 jednotlivých svetelných segmentov. Každý segment je ovládaný nezávisle, aby neoslňoval protiidúce vozidlá.
V porovnaní s prvou generáciou Matrix-LED poskytujú nové predné svetlomety o 40% väčšiu svietivosť. Pod Bi-LED modulmi sa nachádza tenký LED pásik v tvare „L“. Základné svetlomety majú dva LED moduly pre stretávacie a diaľkové svetlá a pod nimi vodorovný pás LED diód slúžiaci ako parkovacie svetlo, svetlo pre denné svietenie a ukazovateľ smeru. Zadné svetlá sú výrazne užšie ako u predchádzajúcej generácie a sú tiež k dispozícii v dvoch verziách. Vyššia verzia ponúka oproti základnému prevedeniu dynamické smerovky. Mierne zväčšenie dĺžky a výšky sa ďalej pozitívne prejavilo na priestornosti interiéru. Objem batožinového priestoru sa pri verzii liftback zväčšil o 20 litrov na 645 litrov a pri verzii kombi o 30 litrov na 690 litrov. Celkový objem batožinového priestoru verzie kombi so sklopenými zadnými sedadlami je úctyhodných 1920 litrov.
Foto: Škoda
Štvrtá generácia modelu Superb bude k dispozícii v šiestich metalických a dvoch nemetalických farbách. Šesť z týchto farieb je úplne nových: nemetalická biela farba Purity a metalické odtiene strieborná Pebble, čierna Ebony, modrá Cobalt, červená Carmine a žltá Ice Tea. Všetky varianty sú štandardne vybavené kolesami z ľahkých zliatin, od strieborných 17″ kolies až po 19″ kolesá za príplatok.
Škoda Superb
Foto: Škoda
Rozmery (porovnanie so súčasným modelom)
Rozmery Škoda Superb Škoda Superb Combi
Dĺžka [mm] 4 912 (+43) 4 902 (+40)
Šírka [mm] 1 849 (–15) 1 849 (–15)
Výška [mm] 1 481 (+12) 1 482 (+5)
Rázvor [mm] 2 841 2 841
Priestor na hlavu vpredu [mm] 1 049 (+11) 1 049 (+7)
Priestor na hlavu vzadu [mm] 986 (+6) 1 008 (+8)
Objem batožinového priestoru [l] 645 (+20) 690 (+30)
Interiér

V prepracovanom interiéri sa teraz nachádza voľne stojaci centrálny displej s uhlopriečkou 13 palcov. Dopĺňa ho head-up displej, 10-palcový virtuálny kokpit a nové multifunkčné ovládacie prvky (Smart Dials). Ide o tri otočné a tlačidlové ovládače pod displejom infotainmentu, každý s digitálnym displejom s priemerom 32 milimetrov. Superb má aj nové indukčné nabíjanie s výkonom 15 W a funkciou chladenia. Štandardom sú 4 porty USB-C s výkonom 45 W – dva vpredu a dva vzadu. Porty je možné okrem nabíjania smartfónov a tabletov využiť aj na napájanie notebookov. Osem reproduktorov vo výplniach dverí a jeden stredový reproduktor v prístrojovej doske dotvárajú príjemnú atmosféru. Za príplatok je k dispozícii audiosystém Canton so 14 reproduktormi, vrátane dvoch priestorových.

Škoda Superb
Foto: Škoda

Prepracovaná stredová konzola má čistý, priestrannejší a organizovanejší vzhľad, pričom volič prevodovky je teraz umiestnený priamo na stĺpiku riadenia. Tradičné výbavové stupne Ambition a Style po novom nahradí stupeň výbavy Selection, ktorý ďalej doplnia výbavy Sportline a Laurin&Klement. Každá z týchto úrovní výbavy sa vyznačuje špecifickým dizajnom interiéru s moderným poňatím s dôrazom na udržateľné materiály.

Škoda Superb
Foto: Škoda
Recyklované materiály

Interiér je zameraný na ekológiu, všetky textílie vrátane čalúnenia stropu sú vyrobené zo 100% z recyklovaných materiálov. Aj charakteristický dáždnik a škrabka na ľad sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Všetky chrómované prvky v interiéri boli nahradené novým odtieňom Dark Chrome. Vnútorné spätné zrkadlo je bezrámčekové a má automatické stmievanie.

Podľa zvolenej konfigurácie má nový Superb predné sedadlá s nastaviteľnou dĺžkou sedáku, nastaviteľným sklonom operadla, bedrovou opierkou, vyhrievaním, ventilovaním a masážnou funkciou. Tá využíva desať pneumaticky ovládaných vzduchových vakov a je možné ju ovládať na centrálnej obrazovke alebo pomocou ovládacích prvkov umiestnených priamo na sedadlách. Jumbo Box pod delenou sklopnou stredovou lakťovou opierkou obsahuje novú vyberateľnú schránku na okuliare a odkladaciu plochu s čističom obrazovky. Novým Simply Clever prvkom je elektricky ovládaný kryt batožinového priestoru vo verzii kombi.

Škoda Superb
Foto: Škoda
NA NASLEDUJÚCEJ STRANE: MOTORY, ASISTENČNÉ SYSTÉMY A BEZPEČNOSŤ

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokTEST Honda ZR-V: výborná, ale toto nás prekvapilo
Nasledujúci článokPríde posledný Golf GTI so spaľovákom, potom už len elektro