startstop

BMW M hlási rekordné predaje. Prvýkrát sa dostali cez dôležitý míľnik

Foto: BMW

BMW M má za sebou historický rok. Predalo vôbec najviac vozidiel za jeden kalendárny rok a po prvýkrát prekonalo významný míľnik.

Začiatok nového roka tradične patrí štatistikám a bilancovaniu. Automobilky svetu prezentujú svoje predajné čísla za uplynulý rok a chvália sa finančnými výsledkami. Výnimkou nie je ani BMW a jeho športová divízia M. Rok 2023 bol pre ňu navyše fantastický.

Nárast takmer 15 %

Vôbec po prvýkrát v histórii predalo BMW M viac než 200-tisíc vozidiel za jeden kalendárny rok. Aby sme boli presní, ich nový rekord činí 202 530 áut, čo na športovú divíziu nie je vôbec maličkosť. O ostré BMW modely je obrovský záujem, pričom medziročný nárast predstavuje až 14,3 percent.

Domáci trh však nebol pre BMW M najdôležitejším. Najviac sa mu totiž darilo v Amerike. Nemecku patrila „len“ druhá priečka a pomyselné pódium uzatvárala Veľká Británia. Teda zloženie ako aj v predchádzajúcom roku. „S historickým rekordom viac ako 200 000 dodaných vozidiel sme dosiahli míľnik vo finančnom roku 2023. Pôsobivý dopyt je skvelým potvrdením toho, že s naším rozmanitým produktovým portfóliom triafame klinec po hlavičke,“ hovorí Sylvia Neubauer, viceprezidentka pre zákazníkov, značku a predaj v BMW M.

Foto: BMW

Mimoriadne sa darilo aj prvému elektrickému modelu divízie BMW i4 M50, ktorý sa druhý rok po sebe stal jedným z najpredávanejších modelov. V uplynulom roku však k nemu pribudli aj ďalšie elektrické modely, a to i5 M60 a i7 M70. Za úspechom značky v 2023 však výraznou mierou stojí aj BMW M3, M4, ako aj dlho očakávané M3 Touring.

S celkovým počtom 2 253 835 vozidiel dodaných zákazníkom na celom svete v roku 2023 zaznamenala značka BMW medziročný rast o 7,3 %, pričom predaj dosiahol nové historické maximum. 330 596 vozidiel pritom bolo plne elektrických, čo je medziročný nárast o 92,2 %.

Plány na 2024

Diverzifikácia portfólia BMW M bude pokračovať aj v budúcom roku. Okrem pripravovanej modernizácie troch najúspešnejších modelov značky, M3, M4 a M2 je plánovaný aj príchod BMW M5 Touring, ktorý poskytne ďalší impulz a získať si bude chcieť nové cieľové skupiny zákazníkov. Ešte predtým však BMW i5 M60 xDrive Touring doplní ponuku plne elektrických vozidiel.

Exit mobile version