startstop

TEST Kia ceed Sport – kompakt so super výbavou, chýba len…

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Nenápadné auto, ale čím viac času sme strávili za jeho volantom, tým viac nám dávalo zmysel. A keď sme si spočítali 2+2, vyšlo nám, že aktuálne by ste na automobilovom trhu len ťažko hľadali férovejšie znejúcu ponuku na pomer cena/úžitková hodnota.

Kia ceed je stálica slovenského automobilového priemyslu, slovenského trhu, slovenských firiem aj slovenských domácností. Aj keď klasické spaľovacie vozidlá ohrozujú čoraz prísnejšie emisné normy, Kia okrem uvádzania nových a pokrokových elektromobilov nezabúda ani na modely, ktoré tvoria gro jej predaja na Slovensku. Koncom roka sa nám do redakcie dostala Kia ceed v limitovanej edícii Sport a toto sú veci, ktoré o nej musíte vedieť.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Sport

Kia ceed v karosárskej verzii hatchback je typickým zástupcom nižšej strednej triedy. V porovnaní s konkurenciou boduje najmä bohatou základnou aktívnou i pasívnou bezpečnostnou výbavou, sympatickým a nekonfliktným dizajnom a výkonným preplňovaným štvorvalcovým benzínovým motorom 1,5 T-GDi. Auto vyrábané v Tepličke nad Váhom pri Žiline však teraz môžete objednávať aj v špeciálnej edícii Sport. Tá obsahuje napríklad 17-palcové zliatinové disky kolies, ktoré sú inak vyhradené pre najvyšší stupeň výbavy GT-Line. Športovo ladený vizuál je podporený čiernymi krytmi spätných zrkadiel či zatmavenými zadnými bočnými oknami. O zadných svetlách, ktoré akoby vyšli z tuningového obchodu, nemá ani zmysel písať.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

V kabíne Kia ceed Sport sa môžete tešiť na čiernou látkou čalúnený strop a čalúnenie sedadiel v kombinácii látky a umelej kože so šedým prešívaním a hliníkové pedále. Nepríjemnejším kontrastom k peknému zovňajšku a pohodovej atmosfére aj v kabíne je absencia bezkľúčového otvárania dverí a zastaralého podsvietenia tlačidiel. Kľúč musíte dokonca strkať do zapaľovania a oranžové podsvietenie bolo zastaralé už pred 15 rokmi. Oproti výbave Gold, z ktorej Sport vychádza, má elektronickú parkovaciu brzdu.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Sadni a jazdi

Kombinácia dobre poskladanej manuálnej prevodovky s presnými dráhami radenia a ideálnym tvarom radiacej páky so štvorvalcovým benzínovým motorom s veľkým hladom po otáčkach, je už doslova recept ako zo starej školy. Keď k tomu pridáte na danú kategóriu nadpriemerný výkon 160 koní, strmý prevod riadenia a dobre vyladený podvozok, ostrejšia jazda vo vás dokáže vyvolať úsmev na tvári. Podvozku isto prepáčite malé zaváhania pri prejazde nerovností, pretože na volante neustále cítite limity priľnavosti predných kolies v zákrutách i na vlhkej zimnej vozovke. Po dynamiku si treba zájsť za hranicu 4000 ot./min., ale v podstate všetky predbiehacie manévre dokážete bezpečne uskutočniť na treťom prevodom stupni. Obmedzovač otáčok sa totiž prihlási k slovu až za hranici 150 km/h.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Zvoľnite tempo a ceed bude cestovať do 6 litrov na 100 km/h, na okreskách to zvládne ešte o liter menej. Na diaľnici ani v meste síce nedokáže byť tak úsporne efektívny ako konkurenčné mild-hybridy, ale rozdiel nie je veľký. V prospech T-GDi navyše hrá aj nižšia cena. A pod plynom má naozaj pekný zvuk.

Pragmaticky zvolená výbava

Jednotlivé časti palubnej dosky i obkladov dverí sú robustné a vyhotovené z mäkčených plastov. Počas testu sme nezaznamenali žiadne vŕzganie. Virtuálny kokpit tu nehľadajte, Kia ceed Sport dala prednosť klasickým analógovým budíkom doplnených o malý 4,2-palcový LCD displej palubného počítača. Tempomat tu je tiež, ale nemá adaptívnu funkciu. Na rozdiel od výbavy Gold sa tu nachádza 10,25-palcová obrazovka multimediálneho systému, čo znamená, že na pripojenie Apple CarPlay/Android Auto je potrebné mať kábel. Už tradične má ceed vyhrievanie predných sedadiel i volantu či 2-zónovú klimatizáciu. V prípade verzie Sport sú štandardom aj full-LED predné svetlá s LED prednými hmlovkami. Zadná parkovacia kamera s kvalitným obrazom poskytuje dobrý prehľad o dianí za autom aj v noci.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Kia ceed Sport má všetko, čo budete potrebovať ku každodenným povinnostiam. Takmer 400-litrový kufor, charizmatický motor, solídne spracovanie, jednoduché ovládanie základných funkcií veľkými tlačidlami, 7-ročnú záruku i rozumné prevádzkové náklady. Kto sa chce viac rozmaznávať, musí si priplatiť – tak to vždy bolo, aj vždy bude. Aktuálne je však Kia ceed Sport za 22.190 € v tejto konfigurácii obchodom roka.

Exit mobile version