startstop

Hyundai Santa Fe NAŽIVO – nebol to vtip (VIDEO)

Konečne sme videli Hyundai Santa Fe naživo a prvý dojem bol viac než dobrý. Dizajn bude budiť vášne, ale rozhodne si ho s ničím nepomýlite a má svoj zmysel. Santa Fe totiž navrhli najprv zvnútra a až potom sa pustili do exteriéru. Ale visí nad ním poriadne temný mrak otáznikov, na ktoré ešte dlhé mesiace nespoznáme odpovede.

Ale ešte predtým k tomu najlepšiemu. Batožinový priestor nového Hyundai Santa Fe bude jeho najväčším predajným bodom. Je totiž obrovský, a to nie len jeho objemom, ale aj otvorom. Ten má šialenú šírku 1,3 metra, čo je o 15 centimetrov viac, než pri predchodcovi. Tomu boli podriadené aj zadné svetlá, ktoré sú umiestnené celkom dole. Smerovky naďalej nie sú súčasťou hlavných svetiel z dôvodu šetrenia, pretože po vyklopení kufra by ich nebolo vidieť a v Hyundai by museli pridať ďalšiu sadu svetiel dovnútra. 

V päťmiestnej verzii pojme 725 litrov, sedemmiestna uvezie 658 litrov (so sklopeným tretím radom sedadiel). My sme sa mohli posadiť do sedemmiestnej konfigurácie a prekvapivo ani v treťom rade sedadiel netrpí dospelý človek na priestor. Prirovnať sa to dá k sedeniu vzadu v modeli i20. Postavy s výškou okolo 180 cm by nemali mať problém stráviť aj dlhšiu cestu na sedadlách v poslednom rade. Pre náročnejších bude k dispozícii aj 6-miestna verzia. Jediným problémom je, že z kufra vám po vyklopení tretieho radu už veľa nezostane, takže na cesty s batožinou to nebude. Stredný rad je možné posúvať dopredu a dozadu alebo si nastaviť želaný sklon operadla. Rázvor je dlhší o 5 cm, má 2,8 metra, takže ani sedenie s preloženými nohami na prezidenta nebude problém. 

Foto: Hyundai
Vydezinfikuje vám telefón

V prednej časti interiéru nás napriek futuristickému zovňajšku čakalo príjemné prekvapenie. Ergonomicky je totiž rozvrhnutý veľmi dobre a zachoval si bohatú plejádu hardvérových tlačidiel. To platí aj o ovládaní klimatizácie, ktoré je jednoduché a otočné ovládače sú masívne, takže ich budete môcť ovládať aj v zimných rukaviciach. Materiálovo aj spracovaním je na vysokej úrovni a ponúka hneď niekoľko úložných priestorov, napríklad rovno dve bezdrôtové nabíjačky na telefón, alebo uzatvárateľnú poličku pred spolujazdcom. Tá bude neskôr dostupná aj s dezinfekčnou technológiou UV-C, čiže napríklad váš telefón rovno zbaví všetkých bacilov.

Foto: Hyundai
Ponuka motorov ako Achillova päta?

Nové Santa Fe však nie je iba o pozitívnych zmenách. Pod kapotu sa v Európe nedostane najsilnejší benzínový 2,5 liter s 8-stupňovým automatom. Bude nám musieť stačiť elektrifikovaná 1,6 T-GDI. V hybridnej konfigurácii ponúkne 224 koní, plug-in poskočí na 265. Ale špeciálne pri plug-in hybride treba dať k výkonu veľkú hviezdičku, nakoľko potrebujete nabitú batériu. Bez nej bude bezmála 2,3 tony ťahať „jednašestka“ s výkonom 160 koní. Z nejakého neznámeho dôvodu má rovnaký motor o 20 koní menej než pri hybridnej sústave. A zo skúseností s týmto plug-in hybridným pohonom som veľmi skeptický voči jeho atletickým atribútom a tiež spotrebe na diaľnici. Vôbec nepoteší ani to, že v Európe sa bude predávať iba so 6-stupňovým automatom. Ale pred definitívnym odsúdením si určite počkáme na prvé jazdy, pretože Santa Fe má našliapnuté stať sa jedným z najschopnejších rodinných áut na našom trhu.

Exit mobile version