startstop

Kúpa jazdenky? Stočené kilometre sú tým najmenším problémom, exekúcia vám môže zavariť

Kupujúci by si mal okrem technického stavu a najazdených kilometrov jazdenky skontrolovať aj dôležitejší údaj v podobe exekučnej blokácie. Na čo sa pri kúpe zameriavate Vy?

Kúpa ojazdeného vozidla nie je u nás ničím nezvyčajným. Pokiaľ si nechce človek kupovať zbrusu nové vozidlo, obstaranie si vozového parku z druhej ruky je ideálnym riešením. Samozrejme, takéto vozidlo zo sebou môže priniesť nečakané problémy.

Azda všetci sme sa stretli s inzerátom, ktorý vychválil auto do výšin, o ktorých sa mu ani nesnívalo. A takýchto vábivých prívlastkov majú ojazdené autá niekoľko. Prvý majiteľ, dobre starané, nestočené kilometre, jazdené iba na nemeckých diaľniciach, žiadne ďalšie investície, jazdil na tom môj dedo, stálo iba v garáži a podobne.

Nehovorím, že tieto vlastnosti Váš nový rodinný miláčik mať nemôže, len v drvivej väčšine prípadov sa jedná o výnimku potvrdzujúcu pravidlo, lebo predávajúci urobí všetko pre to, aby sa auta zbavil v čo najkratšom čase. Mnoho z nás sa ale vo väčšine prípadov popáli a preto s ďalšou kúpou prichádzajú väčšie pochybnosti.

Každý príbeh jazdenky sa pritom odohráva tak isto, pokiaľ nemáte po ruke spoľahlivého mechanika, ktorý dané vozidlo servisoval a vie Vám ho s pokojným svedomím a bez výčitiek odporučiť. Ak ste našli spoľahlivé a ďalšie náklady nevyžadujúce vozidlo, tak ste objavili jednorožca medzi oslíkmi v lichotivom kabáte.

V podstate to ale prebieha tak, že si nájdete inzerát, vozidlo vyzerá na fotografiách dobre a tak si dohodnete obhliadku. Prídete na miesto, auto vyzerá skvele, jazdí ešte lepšie ako ste čakali a tak jednoducho podpíšete kúpno-predajnú zmluvu, aby vám auto nedajbože niekto nevyfúkol.

A auto sa po pár týždňoch pokazí, v servise povedia, že to bude stáť toľko a toľko, ale nevadí, do každého auta treba predsa investovať. Aj stočené kilometre sa ešte dajú prežiť, ak auto funguje tak ako má. Problém ale prichádza vo chvíli, keď sa auto nachádza v exekučnej blokácii.

Ako si tento stav jazdenky vopred overiť? Existujú síce firmy, ktoré sa preverovaním týchto informácií zabývajú v Centrálnom registri exekúcií, to ale často nestačí. V CRE sa totiž nachádzajú iba vozidlá, ktoré sa vzťahujú na subjekty.

„To ale na overenie blokácie vozidla nestačí, nakoľko vozidlo nie je automaticky blokované, ak má držiteľ ‘na krku’ exekúciu a naopak, vozidlo môže byt blokované aj z iného dôvodu. Ten nemusí byť bežne dostupný na internete, môže sa jednať napríklad o blokáciu exekútormi Finančnej správy. Štátny Register prevádzkových záznamov vozidiel je priamo prepojený s evidenciou vozidiel, takže poskytuje aktuálne a pravdivé informácie o exekučných blokáciách,” zdôraznil Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

Takže naša rada znie: ak sa nechcete nechať oklamať, skontrolujte si aj takéto údaje, ktoré by vám mohol potencionálny predávajúci zatajiť, pretože nikto sa nebude chváliť exekučným riadením na jeho osobu.

Test Kia ProCeed: Ani kombík nemusí byť voľbou čisto z rozumu

Zdroj: TASR

Exit mobile version