startstop

V Texase majiteľ tesly zaplatil za jedno nabíjanie rovnako ako za nový iPhone! Dôvod je absolútne kuriózny…

Dobíjanie elektromobilov nie je také ľahké v každej situácii. Hlavne v prípade ak sa zhorší počasie a naskytne sa búrka, ktorá dokáže poškodiť elektrické vedenia. V takom prípade si elektromobil nemáte možnosť nabiť. 

Nedávno sa objavil medializovaný prípad, kedy príroda majiteľom elektromobilov, pri potrebe nabíjania, spravila riadny škrt cez rozpočet. Prípad sa stal v americkom štáte Texas, kde nedávno zavítali silné mrazy. Kvôli čomu prišli milióny domácností o elektrickú energiu. Po pár dňoch keď sa konečne oteplilo, začala elektrika opäť fungovať.

Lenže obyvatelia neboli nadšení keď zistili, že cena elektriny sa výrazne zvýšila, vďaka vzniknutej situácii. V USA cenu elektriny ovplyvňuje dopyt a ponuka rovnako ako u nás. Bežne v spomínanom Texase stojí 1 MWh približne 41€, nuž po mrazivých časoch a výpadku elektriny sa cena zvýšila na neuveriteľných 7 450€ ! Zdá sa že je to až nereálne, ale skutočne nárast ceny sa vyšplhal do takýchto extrémov. Tak nastalo šetrenie a ľudia výrazne začali znižovať svoju spotrebu elektrickej energie.

Ale čo elektromobily?

V dnešnej dobe vidíme na cestách jazdiť čoraz viac elektromobilov. Výnimkou nie je ani spomínaný Texas a majiteľov elektromobilov sa toto zdraženie dotklo tiež. Napríklad nabíjanie Nissanu Leaf, ktorý má kapacitu batérie 40 kWh a dojazd 270 km, stojí v Texase štandardne okolo 15€. Avšak po spomínanom náraste cien, vyšlo takéto nabitie až na 300€, čo znamená že na diaľku 100 km sa jazdilo za 111€. Riadne drahé vozenie.

V prípade iných vozidiel s vysokokapacitnou batériou, ako napríklad Tesla Model S, ktorá má batériu s kapacitou 100 kWh a dojazd približne 613 km. Za bežných okolností vyšlo plné nabitie okolo 37€ a v prepočte na 100 km ste jazdili za 6€. Teraz majitelia Tesly v Texase museli zaplatiť neskutočných 745€, čo vychádza na 100 km jazdy 121€ ! Práve v takýchto podmienkach sa nemôžeme na 100% spoliehať na elektromobily. Nikdy nevieme kedy sa naskytne situácia, že ostaneme bez elektrickej energie. V takýchto prípadoch sa skutočne musí uznať, že keď už nastanú takéto neobvyklé situácie, klasické palivo je výrazne spoľahlivejšie. Prípadne, je rovnako otázkou či nie je spoľahlivejšou a ekologickejšou možnosťou aj tankovanie áut vodíkom? Možno práve táto situácia otvára vo svete debaty o využití  iných alternatívnych zdrojov.

Exit mobile version