Vodíkové autá sú už dlho v poznaní. Zatiaľ však nebolo ani jedno auto sériovo ponúkané žiadnou automobilkou. Prvé čerpacie stanice však majú byť už tento rok.

Už v minulom roku 2020 minister hospodárstva Richard Sulík hovoril o výstavbe čerpacích staníc na vodík. Tento rok by mali byť realitou prvé dve takéto čerpacie stanice aj na Slovensku a to hlavne vďaka eurofondom. Na našom území je zatiaľ vodíková technológia nepoužiteľná. Najbližšia stanica s týmto alternatívnym palivom sa nachádza vo Viedni. Zaostávame nielen za Rakúskom, ale aj za najbližšími bratmi. Česi túto čerpaciu stanicu postavili už v roku 2009 a aktuálne stavajú ďalšie tri.

Tento rok je zámerom to dostať do reálnych kontúr. Podmienkou vlády investovať do vodíkovej infraštruktúry však bolo, aby aspoň niektorá automobilka doniesla na slovenský trh takéto vozidlo. Podmienka bola splnená vďaka novej Toyote Mirai, ktorá má na jedno natankovanie prejsť až 650 kilometrov. Sulík informoval aj o tom, kde sa prvé čerpacie stanice budú nachádzať.

Ako sa dalo čakať, jedna bude v hlavnom meste Bratislava a druhá v metropole východu – Košiciach. Podľa slov šéfa agentúry SIEA, Petra Blaškovitša sa cena jednej takejto stanice pohybuje od 500 000 € až po dva milióny. Peniaze na budovanie budú pochádzať z eurofondov určených na inovácie.

Vodíkový pohon je pre väčšinu ľudí zatiaľ veľkou neznámou. Paradoxom však je, že práve ministerstvo hospodárstva plánuje do budúcna podporu práve týchto vozidiel vo forme dotácií, ako tomu bolo pri elektromobiloch a plug-in hybridoch. Čerpacích staníc na vodík však u nás môže vyrásť kľudne aj viac. Spoločnosť, ktorá pôsobí na českej strane – Bonett buduje tieto stanice za spolupráce čerpacích staníc Benzina. Podobné aktivity sa plánujú aj pre nás a Poľsko. Celosvetovo je k dispozícií 450 vodíkových staníc, z toho 87 sa nachádza v Nemecku.

Energetická agentúra SIEA má plán na Slovensku postaviť štyri až osem takýchto staníc. Plán je to pekný, no otázkou samozrejme bude reálna podoba. Zatiaľ sa odhaduje, že tieto stanice sa budú postupne vytvárať po dobu dvoch rokov, no Sulík verí v to, že to bude trvať iba niekoľko mesiacov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord Evos – novinka určená výhradne pre čínsky trh?
Nasledujúci článokV Texase majiteľ tesly zaplatil za jedno nabíjanie rovnako ako za nový iPhone! Dôvod je absolútne kuriózny…

1 COMMENT

Comments are closed.