startstop

Citroën a Polestar boli na nože kvôli šípkam. Ako dopadol ich spor?

Zdroj: Motor1.com

Spory o porušenie ochranných známok sú v dnešnej dobe už pomerne tuctové záležitosti. Avšak v porovnaní s inými odvetviami v automobilovom priemysle nie sú také rozšírené. Jedným z mála sporov, ktorý vyšiel najavo, bol spor o logo medzi francúzskou automobilkou Citroën a švédskym Polestarom.

Podľa francúzskeho periodika Le Monde tento spor o porušenie ochranných známok možno nateraz označiť za ukončený. Francúzskym novinám to potvrdil hovorca Citroënu s tým, že sťažnosti stiahli a prípad sa tak mohol uzavrieť. Podrobnosti uznesenia však verejnosti nezverejnili. Spor medzi Citroënom a Polestarom sa datuje do roku 2017. Polestar sa vtedy stal samostatnou automobilkou so silnými väzbami na Volvo. S tým prišlo nové logo Polestar, ktoré obsahovalo dve šípky smerujúce na seba, tvoriace štvorcípu hviezdu. To sa však Citroënu nepáčilo.

Falšovanie a porušenie imidžu

Citroën – a následne DS Automobiles, obe značky z koncernu Stellantis, obvinili Polestar z falšovania a porušovania imidžu značky v dôsledku tejto úpravy loga. Popritom citovali komentáre používateľov internetu, ktorí si všimli isté podobnosti nového loga Polestar s aktuálnym logom Citroënu. V roku 2020 francúzsky súd zamietol prípad porušenia dizajnu s tým, že medzi logami existuje iba slabá podobnosť a ich dizajny sa navzájom líšia.

Zdroj: Autoblog

Citroën však vyhral spor s porušením ochrannej známky. Súd uviedol, že podobne tvarované šípky Polestaru napodobňovali identitu Citroënu ako „značku so šípkami“. Polestar by potom mohol ťažiť z povesti značky Citroën. Súd nariadil spoločnosti Polestar zaplatiť Citroënu sumu 150 000 eur ako náhradu škody za porušenie rozlišovacej spôsobilosti ochrannej známky. Švédskej automobilke zakázali používať jej logo vo Francúzsku na šesť mesiacov. Ľudia vo Francúzsku dokonca nemali prístup na stránku Polestaru.

Dočkáme sa oficiálnych informácií? 

Rozhodnutie nebolo po uplynutí tohto obdobia nikdy zrušené. Citroën dokonca začiatkom tohto roka požiadal o rozšírenie rozhodnutia v celej Európe. Po vyriešení tohto sporu to vyzerá tak, že Polestar môže začať predávať svoje autá vo Francúzsku a napredovať. Oficiálne oznámenie by sa mohlo dostať na svetlo sveta už čoskoro, takže majte uši nastražené.

Exit mobile version