startstop

Rolls-Royce píše históriu, na prelomenie tejto hranice čakal 118 rokov

Rolls-Royce vlani dosiahol svoj historicky najvyšší ročný predaj. V približne 50 krajinách sveta dodal klientom celkovo 6 021 motorových vozidiel, čo je o 8 % viac ako v roku 2021. Je to prvýkrát v 118-ročnej histórii spoločnosti, kedy jej predaj prekročil 6 000 kusov za rok.

„Rok 2022 bol pre Rolls-Royce Motor Cars významný. Nielenže sme svetu odhalili Rolls-Royce Spectre, prvý plne elektrický sériový model našej značky, ale bol to aj prvý rok, kedy sme dodali viac ako 6 000 áut,” povedal Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ, Rolls-Royce Motor Cars.

Rast v USA, pokles v Číne

V roku 2022 dosiahol Rolls-Royce rast predaja takmer vo všetkých regiónoch. Obzvlášť silný medziročný rast bol zaznamenaný na Blízkom východe, v Ázii a Tichomorí. Vyššia ako kedykoľvek predtým bola aj priemerná cena, ktorú zákazníci zaplatili za svoj nový Rolls-Royce. Takmer nekonečné možnosti personalizácie na mieru viedli k tomu, že klienti boli ochotní zaplatiť za jedinečného štvorkolesového tátoša v priemere okolo pol milióna eur.

Americký trh zaznamenal v roku 2022 výrazný rast a zostáva pre Rolls-Royce z hľadiska objemu predaja najväčším samostatným regiónom. Druhým významným trhom je Čína, aj keď tá pre známe obmedzenia zaznamenala v roku 2022 mierny pokles, v porovnaní s rokom 2021. Automobilku to však až tak trápiť nemuselo, pretože pokles v Číne bol úspešne vyvážený zvýšeným predajom na iných trhoch. Napriek vážnym geopolitickým výzvam, ktoré ovplyvňujú Európu, región starého kontinentu v roku 2022 celkovo vzrástol s rekordnými predajmi na niekoľkých trhoch vrátane Spojeného kráľovstva a Nemecka. Ázijsko-pacifický región tiež dosiahol vyššie tržby ako kedykoľvek predtým. Tu je najobľúbenejším modelom Ghost, celosvetovo si však pozíciu najžiadanejšieho modelu upevnil Cullinan.

Tento rok si centrála značky pripomenie 20. výročie

Automobilka počas vlaňajška vytvorila viac ako 150 nových pracovných miest. V Home of Rolls-Royce v Goodwoode je tak v súčasnosti zamestnaných viac než 2 500 ľudí zastupujúcich vyše 50 národností. Sídlo značky je celoštátne dôležitým centrom pre školenia a rozvoj vysoko kvalifikovaných remeselníkov, inžinierov a kreatívcov. Automobilka tiež každoročne podporuje viac ako 100 učňov a absolventov stáží.

Domov Rolls-Royce si v roku 2023 pripomenie svoje 20. výročie. Stále zostáva jediným miestom na svete, kde sa navrhujú a vyrábajú motorové vozidlá Rolls-Royce. Keďže automobilka získala pozemok východne od existujúceho areálu, môže sa pustiť do rozšírenia a modernizácie svojich výrobných kapacít.

Exit mobile version