startstop

Nissan Skyline R32 EV sa stane pravdepodobne realitou

Nissan Skyline R32 ako elektromobil? Nissan mnohých prekvapil koncom minulého mesiaca, keď oznámil plány na premenu GT-R z generácie R32 na elektrické vozidlo. Nové sprievodné video zverejnené na Twitteri japonskou divíziou spoločnosti plne odhaľuje športové auto v jeho súčasnom stave, tesne pred stratou svojej podstaty.

Rovnako ako u všetkých modelov Skyline vyrobených v rokoch 1989-1993 ide aj v tomto prípade o model s pravostranným riadením a, samozrejme, v dvojdverovom štýle karosérie. Projekt R32 EV sa stále nachádza ešte v plienkach. Tento projekt pravdepodobne aj ožije, vďaka nápadu jedného inžiniera dať klasickému modelu Skyline elektrický pohon. Vyšší pracovníci v Nissane schválili stavbu, ktorá by mala zahŕňať vytrhnutie motoru RB26, dvojitým turbom tlačeného radového šesťvalcového motora s výkonom 276 koní (206 kilowattov) a krútiacim momentom 368 Nm. Teda aspoň tak sa výkon spomínal na papieri.

Niektoré úpravy hraničia s extrémom

Výkon motora však zámerne podhodnotili podľa „džentlmenskej dohody“ medzi japonskými automobilkami o neprekročení istého maximálneho prahu výkonu. Pakt založili ešte v roku 1989 a nakoniec sa celá dohoda zrušila v roku 2005. V skutočnosti RB26DETT so zdvihovým objemom 2,6 litra dosahoval približne 330 konských síl pred akýmikoľvek úpravami. Úpravy však dokázali divy. Niektoré zvýšili výkon motora na viac ako 2 000 koní. Pri takomto výkone však šlo o extrémne úpravy.

Nissan ešte nezverejnil žiadne podrobnosti o Gunmetal Grey R32 EV. Ak však chce zachovať usporiadanie pohonu všetkých kolies, bude musieť nainštalovať dva elektromotory. Jeden pre každú z náprav. Možno sa inšpiruje modelom Ariya. Bude zaujímavé sledovať, či dostane tento model jednu z tých simulovaných manuálnych prevodoviek, alebo či inžinieri zostanú verní bežnej jedno, respektíve dvojstupňovej prevodovke, ako v prípade ostatných elektrických vozidiel.

Dočkáme sa R36?

Neočakávajte, že v blízkej dobe uvidíte hotový projekt, pretože Nissan Skyline R32 EV je ešte len na začiatku. Čas ukáže, či zostane jednorazovou konštrukciou alebo či pôjde o ukážku budúceho elektrického motora, ktorý udrží staré GT-R na cestách. Pokiaľ ide o dlho očakávaný Nissan GT-R R36, netrúfneme si predpovedať jeho príchod. Snáď sa ho dočkáme čoskoro.

Exit mobile version