startstop

Pokojný spánok Peugeotu 408 sa skončil. Renault predstavil krásny Rafale

Foto: Renault

Žiadny Austral Coupé, ale vlastná identita s osobitným dizajnom. Na jar 2024 vypustí Renault na cesty svoju novú vlajkovú loď s názvom Rafale.

Pokiaľ vás zaujíma, ako prišla táto novinka k svojmu názvu, prečítajte si náš starší článok. Renault Rafale je dlhý 4,72 metra, široký 1,86 metra a vysoký 1,61 metra. Rázvor 2,74 metra je na centimeter rovnaký ako v prípade modelu Espace. Pod dizajnom je podpísaný Gilles Vidal, ktorý sa prezentoval najprv konceptom Scenic Vision z roku 2022 a na sériovom Renaulte sme jeho prácu mohli prvýkrát zaznamenať v prípade faceliftu Clia. Masku chladiča tvorí množstvo malých 3D diamantov a pri vývoji tohto prvku asistovala dizajnérov aj umelá inteligencia. Rafale preberá aj poznávací znak nových Renaultov, s ktorým prvý raz prišlo faceliftované Clio – LED svetlá v tvare polovičného kosoštvorca odkazujúceho na znak Renaultu. Rafale bude k dispozícii v 5 farbách karosérie.

Automobil je postavený na aliančnej platforme CMF-CD a používa vzadu viacprvkovú nápravu s riadením zadných kolies 4CONTROL. Priemer otáčania je preto len 10,4 metra. Na pohon budú slúžiť hybridné pohonné jednotky. Základom sa stane trojvalcový full-hybrid s výkonom 200 koní, udávanou priemernou spotrebou 4,7 l/100 km a teoretickým dojazdom 1100 km. Alternatívou bude 300-koňový plug-in hybrid s pohonom všetkých kolies.

Podobne ako Espace, aj Rafale dostane obrovské panoramatické strešné okno. Kým exteriér sa od modelu Austral radikálne líši, v kabíne nájdeme spoločných prvkov oveľa viac. Pozornosť vodiča sa bude sústreďovať na volant s virtuálnym kokpitom a 12,3-palcovú vertikálnu obrazovku multimediálneho systému. Čo sa týka batožinového priestoru, v základnom, päťsedadlovom usporiadaní ponúkne Rafale až 647 litrov.

Článok budeme aktualizovať.

Exit mobile version